AKTUELNO

U okružnom sudu u Banjaluci juče je završeno ponovljeno suđenje Draganu B. iz Laktaša, optuženom za obljubu i seksualno zlostavljanje četiri devojčice mlađe od 15 godina, a presuda će biti izrečena u ponedeljak.

Radi se o najšokantnijem slučaju pedofilije, ikada otkrivenom u Srpskoj, jer su žrtve četiri sestre (2005, 2007, 2008. i 2013. godište), dok je Dragan B. ljubavnik njihove majke M. J. (40), protiv koje se vodi odvojeni postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim.

Kako saznajemo, tužilaštvo je juče izmenilo optužnicu i odustalo od gonjenja Dragana B. za seksualno zlostavljanje najmlađe devojčice. Razlog je to što ona istražiteljima i psiholozima nije mogla da da informacije o krivičnom delu. U ostalom delu optužnica je ostala neizmenjena pa se optuženi tereti za tri slučaja obljube nad decom mlađom od 15 godina, odnosno nad sestrama (2005, 2007, 2008. godište), kao i za zadovoljenje polnih strasti pred detetom.

U završnoj reči tužilaštvo je tražilo da se Dragan B. kazni u skladu sa zakonom. S druge strane, odbrana tvrdi da uopšte nije počinjeno krivično delo zadovoljenja polnih strasti, kao ni obljuba nad dve devojčice, dok je za treću Dragan B. sam priznao obljubu.

Prema optužnici Dragan B. je bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava. U odsustvu oca dece svakodnevno je boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično.

Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine kada je Dragan B. više puta imao seksualne odnose s devojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući. U nekoliko navrata se to dešavalo u vreme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji kuće.

Zbog prirode krivičnih dela i zaštite žrtava ceo postupak je bio zatvoren za javnost.

UKINUTA PRESUDA

Okružni sud u Banjaluci ranije je osudio Dragana B. na 19 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i postupak vratio na novo suđenje. Sud je tada uvažio žalbu odbrane koja je ukazivala na nezakonitost dokaza na kojima se zasnivala prvostepena presuda. Sporan je bio način na koji su žrtve saslušane tokom istrage.

#Silovanje

#obljuba

#sestre