AKTUELNO

U vozu Hrvatskih železnica, koji je iz Osijeka za Zagreb krenuo u četvrtak u 16.12, ljudi su kuvali šest sati na paklenim temperaturama, jer voz nije bio klimatizovan.

Spoljna temperatura bila je skoro 40 stepeni, a na peskovitim površinama izmereno je 50 stepeni.

"Ušao sam u usijano područje u kojem nisam mogao normalno da dišem. Prvo sam obrisao prljava platnena sedišta i prostor između njih higijenskim ubrusima, a zatim seo očekujući da će klima uređaj svakog trenutka proraditi. Da bi trebalo u najmanje da ih dočeka rashlađeni prostor na dan najtoplijeg talasa, ali već su objasnili da klima uređaji ne rade jer se voz pregrejao!? “, rekao je za Glas Slavonije 60-godišnji Osječanin.

Istakao je da su nakon toga kupe sa putnikom u kolapsu zamračili, iako klima ni tada nije radila. Supruga sagovornika Glasa Slavonije otkrila je da je, nakon što je supruga ispratila u vozu, jedva dočekala da izađe u vazduh, iako je napolju bilo 40 stepeni.

"Nakon što je došao u Zagreb, suprug mi je rekao da je bio mokar od glave do pete. Kupio je povratnu kartu, ali naglasio je da je HŽ sigurno više neće videti, što je i razumljivo, jer uprkos činjenici da pruža određenu komfora u poređenju sa autobusom, voz iz Osijeka vozi duže nego što se očekivalo., bez klima uređaja, i to najtoplijeg dana u godini “, kaže sagovornik.

HŽ - Putnički prevoz rekao je da „uređaj nije bio u upotrebi do Vrbovca (koji je blizu Zagreba).

Oni su se u četvrtak izvinili putnicima voza 782 zbog uslova putovanja i objasnili da je zbog iznadprosečnih temperatura otežan rad sistema klimatizacije u vozovima i vagonima i da se to takođe dogodilo dok je voz vozio.

Osječanka je na šalteru pitala da li će voz stići na vreme i rečeno joj je da će, uprkos radovima. Međutim, voz koji je trebalo da stigne u Zagreb u 21.05 tada nije stigao. „Stigao je sat vremena kasnije“, potvrđuje sagovornik Glasa Slavonije.

#Hrvatska

#Voz