AKTUELNO

Alija H. poreklom iz severozapadne Hrvatske u Milanu je osuđen na doživotni zatvor uz devet meseci samice zbog ubistva dvogodišnjeg sinčića Mehmeta koji je neumorno plakao celu noć zbog čega ga je otac tukao i mučio tako što mu je opušcima palio kožu tela sve do stopala.

Ovu, još uvek nepravosnažnu kaznu izreklo mu je sudsko veće prvostepenog suda u Milanu uvaživši visinu predložene kazne tužilaštva, a ujedno će po odluci suda biti i proteran iz Italije kada se za to, u dogovoru s Hrvatskom, steknu svi uslovi.

S obzirom na mučenje, reč je o prvom takvom slučaju u Italiji iz oblasti nasilja u porodici, a na visinu kazne, prema pisanju italijanskih medija, Alija H.(26) nije ni trepnuo, navodi Jutarnji list.

Tužilaštvo ga je teretilo i za zlostavljanje ostalih maloletnih ćerkica ali to nije dokazano, ali zato je dokazano iživljavanje nad suprugom s kojom ima petoro dece i koja je u vreme krvavog zločina, kad je ubio dvogodišnjeg sina, bila trudna s petim. Ona je pokrenula sudski postupak, a prema dostupnim informacijama njoj i mališanima moglo bi pripasti i do 300.000 evra odštete.

Do sredine avgusta sudsko veće mora da dostavi i pisanu presudu sa obrazloženjem, a njegov advokat Đuzepe de Lala je već najavio da će uložiti žalbu. Nije očekivao ni osudu za mučenje jer smatra da je rekonstruirana niti doživotnu, već se nadao kazni od 30 godina zatvora smatrajući je relevantnijom.

Okrutni zločin zbog kojeg su italijanska, ali i hrvatska javnost ostali zgroženi dogodio se 22. maja 2019. u Milanu. Kobne večeri Aliha H. je bio sa suprugom S.Z. i njihovo troje od četvoro dece u stanu. Oko tri sata posle ponoći ustao je iz kreveta nervozan od hašiša koji je konzumirao i dečjeg plaća u susednoj sobi, preneo je Jutarnji. Prišao je krevetiću i, umesto da uteši sina, počeo je da ga udara po čitavom telu.

Plač mališana postajao je sve glasniji pa je Aliha H. zapalio cigaretu i sa opušcima se iživljavao na njegovom telu. U jednom trenutku totalne nemoći i boli dečak je zauvek utonuo u san, navodi Jutarnji list.

Tri sata nakon toga Hrustić okrenuo je hitnu i zavapio: “Pomozite, moj sin ne diše”. Ali, pre nego što je stigla Hitna pomoć pobegao je sa ćerkama. Sakrio se u kući jednog poznanika, ali je nekoliko sati kasnije ipak nađen i uhapšen. U međuvremenu je njegova trudna žena pred bolničarima neutešno držala i grlila beživotno telo sina.

Tokom sudskog postupka Hrustić je pokušavao da krivicu svali na ženu.

"Ja ga jesam udario, ali ne jako. Zapravo, ja sam ga ugrizao, ali ne jako. A ona ga je udarila u oko i gasila mu cigarete po telu", branio se u sudnici.

Ujedno je ispričao i da je, "kad je pušio hašiš, imao zle misli jer je verovao da mu je najmlađi sin uklet pošto mu je to njegova mama rekla".

"Zbog toga sam imao paranoje. Budio sam se noću, pušio i budio njega. I tukao ga", ispričao je Aliha H. koji bi kaznu, kada presuda bude punomoćna, mogao da služi u Hrvatskoj.

Autor:

#Hrvat

#Milano

#Ubistvo