AKTUELNO

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručio je u Skoplju da Makedonija što pre treba da sprovede neophodne reforme kako bi joj bila obnovljena preporuka za početak pregovora o pristupanju EU.

Han je u Skoplju prisustvovao tematskoj sednici vlade posvećenoj hitnim reformskih prioritetima, koje je neophodno sprovesti za integraciju te zemlje u EU.

Komesar EU je prethodno razgovorao sa premijerom Zoranom Zaevim u "četiri oka".

Kako je najavljeno, vlada Zaeva se obavezala da će raditi na hitnom donošenju dokumenta o sprovođenju reformi kako bi Evropska komisija do decembra Makedoniji obnovila bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU

Han je, kako su preneli makedonski mediji, izjavio da je "srećan što vidi demokratsku tranziciju i posvećenost novim reformama vlade".

Evropska unija je spremna da podrži implementaciju hitnih reformskih prioriteta i vraćanje Makedonije na evroatlantski put integraicja", rekao je evropski komesar.

Zaev je novinarima rekao da su u dokumentu pod nazivom "Putokaz" uključene reforme koje se tiču vladavine prava, slobode medija, te okvirnog sporazum o izveštaju nemačkog eksperta Rajnharda Pribea.

Prema njegovim rečima, dokument će biti spreman do 1. jula, a nakon toga će biti predstavljen javnosti.

Zaev je ocenio da je prisustvo Hana na sednici vlade "jak signal" da je evropska perspektiva zemlje realnost i, kako je rekao, na dohvat ruke, te da vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke koje joj stoje na evropskom putu i otvaranju pregovora o priključenju.

On je ponovo pozvao opoziciju na konstruktivnu saradnju za dobrobit zemlje i njenih građana.

Istog stava je i Han koji je rekao da je važno da se vlasti u Makedoniji koncentrišu na zadatke koji su pred svim nadležnim akterima u društvu, a u interesu je svih građana.

Svi lideri političkih stranaka zastupljenih u parlamentu trebalo bi da imaju ključnu i konstruktivnu ulogu", poručio je Han.

Han je pozitivno ocenio posetu Zaeva Bugarskoj i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova Grčkoj. Kako je ocenio, ovi koraci su od suštinskog značaja za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa.

#Johanes Han

#Skoplje

#Zoran Zaev

'