AKTUELNO

Sertifikati Covid od subote mogu se koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne moraju poštovati epidemiološke mere, odlučio je Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske.

Svi organizatori koncerata, festivala, performansa i sportskih događaja mogu da odluče da organizuju događaje kojima mogu prisustvovati samo oni koji su vakcinisani sa dve doze pre najmanje 14 dana,  oni koji su preboleli covid u poslednjih šest meseci i osobe koje imaju negativan test na covid, ne stariji od 48 sati. Organiziatori događanja mogu i da ne provere covid-status, ali onda moraju primjenjivati sve rigorozne mere: obavezne maske, razmak, jedan gost na četiri kvadatna metra itd.

Foto: Pixabay.com

Organizator će morati da prijavi događaj i broj osoba koji očekuje. Prijaviće da organiziraje događaj uz covid-potvrdu. Posetitelji će na ulazu morati pokazati dokument kojim dokazuju da imaju ispunjen jedan od uslova. To može biti covid-potvrda ili potvrda koju su dobili od lekara, piše Jutarnji list.

Takođe, moraju biti spremni pokazati i identifikacijski dokument, kojim potvrđuju da je potvrda koju imaju njihova. Organizator je dužan da podatke koje dobije koristiti samo u svrhu prijave nadležnima da provere status posetitelja.

Foto: Unsplash.com

Ovo je zapravo testna faza, odnosno period u kojem organizatori i građani upoznaju nova pravila, a s druge strane pokušava se građanima, pogotovo mlađima, pokazati da je vakcinacija najučinkovitija i najjeftinija varijanta dolaska do zabave po starom normalnom. Od početka jula kako covid-potvrda više neće biti samo mogućnost, nego uslov za organizaciju svih većih i rizičnijih događaja.