AKTUELNO

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je danas da je Haški tribunal drugostepenom presudom Ratku Mladiću još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

"Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najozloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali", istakla je Cvijanović povodom izricanja drugostepene presude Mladiću, preneo je RTRS.

Ona smatra da će Haški tribunal ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, kao i da njegov zadatak nije da doprinese pomirenju, već da svojim "hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savest onima koji su srpskom narodu devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum".

Cvijanović ocenjuje i da je Mladić u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku, kao i "pravo srpskog naroda na život i slobodu".

Ona smatra da tu "istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promeni nijedna presuda na svetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i poslednje zrno kredibiliteta".

Autor:

#Željka Cvijanović