AKTUELNO

Situacija u Republici Srpskoj je mirna, mediji daju posebnu notu presudi, ali ljudi se sada fokusiraju na oporavak od kovid krize i normalizaciju života, ocenjuje spoljnopolitički analitičar Obrad Kesić, povodom izricanja drugostepene presude u Hagu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Kesić poručuje da se današnjim dešavanjima u Hagu ponovo vraćamo u vreme kada je srpski narod bio "na udaru" i navodi da je taj sud stvoren sa namerom da najviše optuženih budu Srbi.

"Od samog početka bila je ta namera i vrlo jasna poruka koja se slala tada od Klintonove administracije je da oni na ratove bivše Jugoslavije gledaju crno-belo, tačnije imaju lošeg momka, a to je Srbin, a ostali su na neki način manje ili više žrtve", rekao je Kesić.

Kako kaže, drugi razlog zbog čega postoji sud u Hagu je taj što je to bio jedini način da se stvori stalni krivični međunarodni sud.

"U takvoj situaciji ne možemo očekivati da bude pravedan i da ne bude politički sud. Taj sud je u suštini stvoren da osudi Srbe", kaže Kesić.

Na pitanje da li je slučajnost što se u istom danu izriče presuda Ratku Mladiću i održava sednica Saveta bezbednosti, Kesić odgovara potvrdno i ističe da sednicu SB treba staviti u pravi kontekst.

Kaže, Srbija već neko vreme uživa jednu bolju percepciju u svetu.

"Srbija je sagradila imidž države koja sarađuje sa međunarodnim partnerima, čak američka administracija vidi Srbiju kao ozbiljnog partnera u regionu i u tom kontekstu Srbija je napravila značajan pomak", ističe Kesić.

Autor:

#Obrad Kesić

#Ratko Mladić