AKTUELNO

Kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja na sve načine da minira odnose sa Srbijom, pa je, nakon što je poručio da nema ništa od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), otišao korak dalje i rekao da ne želi ni sprovođenje "mini-Šengena". Tako je iz Kurtijeve vlade navedeno da se protive "mini-Šengenu", te naglašeno da se zalažu za regionalnu saradnju, ali "samo na osnovu jednakosti i reciprociteta".

- Za vladu Kosova "mini-Šengen" nikad nije ni bio aktuelan. Otvoreni smo za regionalnu saradnju na takav način da ona ne zamenjuje projekat EU i našu integraciju - jasan je bio portparol vlade u Prištini Perparim Krijeziju.

Ovakvo ponašanje prištinskih predstavnika stručnjaci ocenjuju kao bahato, te dodaju da im se, jednostavno, može da se sile.

- Ovo što rade je, narodski rečeno, utvrđivanje pazara i sve to rade da bi dobili stolicu u UN i pristup međunarodnim organizacijama. Problem je EU i Amerike što nemaju instrument da ih nateraju, ali izgleda ni neku veliku želju, jer niko nema rešenje i niko ne zna šta znači kompromisno rešenje - smatra dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za medije ocenjuje da Kurti nije dorastao funkciji koju obavlja, te da ne radi u korist građana.

- Jasno je da Kurtija i njegove sledbenike zanima samo ideja velike Albanije, što pak nije realno i neće se nikad desiti. A ono što može da donese dobrobit svima, i građanima i privredi, njih ne zanima - jasan je Drecun. Inače, Kurti je juče opet optužio Srbiju za navodne zločine. Kako je rekao, za rešavanje pitanja nestalih osoba veoma je važno otvoriti državni arhiv Srbije jer, kako on tvrdi, "zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država".