AKTUELNO

Od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dva dana saopštio da će svi građani BiH, bilo gde i bilo kad moći u Srbiji besplatno da se vakcinišu, veliki broj građana nama ove susedne države pohrlio je da primi spasonosnu vakcinu kako bi se zaštitio od smrtonosnog virusa, pošto je u njihovoj državi taj proces zakazao, a političari prvi pohrilili da se vakcinišu.

Još od juče na graničnim prelazima između Srbije i BiH stvorile su se velike gužve zbog građana koji su pohrilili da sa članovima sovje porodice se vakcinišu.

Kako je saopšti Dnevni avaz građanima BiH za imunizaciju preko Drine dovoljan je pasoš te države i da u njemu imaju prebivalište u BiH, grad nije bitan.

Ispred mesta za imunizaciju u pograničnim gradovima stvorile su se već velike gužve.

Potsetimo, sarajevski Dnevni avaz u petak je u štampanom izdanju na naslovnoj strani objavio je uvodni tekst pod naslovom "Vučićeva lekcija lošoj bosansko hercegovačkoj vlasti".

"Ova odluka, koju svakako treba pozdraviti kao dobronameran i za građane BiH spasonosni čin predsednika Srbije, istovremeno je kulminacija moralnog i političkog bankrota bosanskohercegovačke vlasti", piše Avaz na naslovnici. SDA, koja je sav svoj simbolički kapital gradila na narativu o sebi kao „čuvaru od Srba“, na kraju je, piše sarajevski dnevnik, svojom nesposobnošću dovela Bošnjake u poziciju da idu u Srbiju da primaju vakcine. BiH je, navodi se, na začelju Evrope i regiona.

Prema podacima stranice „Our World in Data“, zaključno s danom 2. juni, u BiH je vakcinisano 5,76 posto građana, a evropski prosek je trenutno je 32 posto vakcinisanih.

Kada je o regionu reč, Srbija je uveliko prevazišla evropski prosek i sada ima oko 38 posto vakcinisanih, u Hrvatskoj je vakcinisano 32 posto građana, u Crnoj Gori 21, u Albaniji oko 17, a u Severnoj Makedoniji 11 posto. Od BiH, prema broju vakcinisanih, lošije je jedino Kosovo*, na kojem je, navodi se, vakcinisano četiri odsto.

"Scene masovnog odlaska građana u susednu državu kako bi spasili sebi živote od zlokobnog virusa i priuštili minimum onoga što bi vlastita država trebalo da im obezbedi - i za šta plaćaju poreze i doprinose - nešto je što devalvira i političku i simboličku moć države Bosne i Hercegovine", konstatuje Avaz.

U jeku najveće pandemije u modernoj istoriji Bosne i Hercegovine vlasti, ističu, pokazale su potpunu nesposobnost u zaštiti života i sigurnosti svojih građana, odnosno nisu mogle da obezbede vakcine i adekvatnu zdravstvenu negu, što je rezultiralo masovnim umiranjem pacijenata koji su mogli biti spašeni da su vakcine stigle na vreme. Navodi se da za ovaj težak poraz ima više odgovornih, ali najteži je, kažu, za Stranku demokratske akcije i njenog lidera Bakira Izetbegovića.