AKTUELNO

Fregata britanske Kraljevske ratne mornarice HMS "Ričmond” (F-239) uplovila je jutros u Luku Bar i boraviće u poseti Crnoj Gori do 9. juna. Kako je saopšteno iz Ambasade Velike Britanije, cilj posete britanske fregate jeste dalje jačanje saradnje dve zemlje, prenosi portal CdM.

Tokom boravka broda u Luci Bar biće organizovano više bilateralnih aktivnosti, uključujući i proslavu rođendana kraljice Elizabete Druge . Tim povodom, u Crnu Goru će doputovati i britanska državna ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi, koja će imati nekoliko sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima. Fregata "Ričmond“ je deo CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona.

Foto: Twitter.com/UK in Montenegro

“Tokom sledećih sedam meseci, ova grupa će sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani zajedničkih interesa i međunarodnog poretka. Ona okuplja različite snage: diplomatske, vojne, ekonomske i kulturne elemente, kako bi se povećala opšta sigurnost i životni standard, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom sveta”, navedeno je u saopštenju britanske ambasade. Najavljeno je da će grupa preći više od 26.000 nautičkih milja i posetiti više od 40 zemalja širom sveta.

Grupa se sastoji od devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade. Poseta britanske fregate realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Twitter.com/UK in Montenegro