AKTUELNO

Pandemija koronavirusa postepeno se smiruje i trenutno je pod kontrolom, ali zdravstveni stručnjaci upozoravaju na opasnost s kojom se građani BiH suočavaju od hemoragične groznice, poznatije kao mišja groznica.

Zdravstvene ustanove u RS informisale su javnost o prvim slučajevima ove bolesti, a u Banjaluci je zabeležen jedan smrtni slučaj. Reč je o 37-godišnjaku.

Prenosioci opasnog hantavirusa su miševi, a infekcija se javlja kroz usta prljavim rukama, kontaminiranom hranom i pićem, udisanjem prašine kontaminirane sekretima zaraženih životinja, direktnim kontaktom kroz oštećenu kožu ili sluzokožu i ugrizom zaražene životinja.

Šef Klinike za infektivne bolesti UKC Sarajevo, doc. Na rizik je dr Rusmir Baljić upozorio putem društvenih mreža.

"Već neko vreme imamo veliki broj, desetine mladih iz srednje Bosne, Bugojna, Travnika, Jajca, koji nam dolaze sa teškim oblikom hemoragijske groznice. To su pretežno šumski radnici i najizloženiji su potencijalnoj infekciji. Međutim, čini se da ćemo pojedinačne slučajeve imati i u drugim delovima zemlje, uključujući i Sarajevo, a da biste oboljeli od ove bolesti, ne morate biti strogi šumski radnik", najavio je Baljić.

Pored šumskih radnika, rizikuju da se zaraze i ljubitelji prirode, kao i drugi koji dolaze u kontakt sa kontaminiranim zemljištem, šumskim voćem ili poljoprivrednim proizvodima.

Šef Odeljenja za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, prim. Doktorka Eldira Hadžić objašnjava da je reč o bolesti koja nikada "ne gori", već je stalno prisutna u našoj sredini.

"Mišja groznica se javlja sporadično, obično u proleće i leto, a mi ovu bolest imamo svake godine. Ona pogađa šumske radnike direktnim kontaktom i unošenjem virusa u telo prljavim rukama, ali i druge koji dolaze u kontakt sa zaraženim voćem ili šumsko voće. Prvi slučajevi zaraze su uvek najteži, ima i smrtnih slučajeva, jer je koncentracija virusa kod životinja koje ga prenose veća", objašnjava dr Hadžić.

Lična i higijenska hrana, posebno voća iz prirode, poput šumskih jagoda, osnovna je mera prevencije.

"Simptomi ove bolesti su visoka temperatura, bolovi po celom telu, posebno u leđima i mišićima nogu, najviše u preponama, a ljudi imaju i vrtoglavicu. To su prvi simptomi, a zatim mokrenje opada, opšte stanje pogorša i tada se završe u bolnici", navodi dr Eldira Hadžić.

Autor:

#mišja groznica