AKTUELNO

Prema novim rezultatima EMCDDA-e, Grad Zagreb je prvi po potrošnji kanabisa radnim danom i prvi po dnevnoj potrošnji amfetamina.

Istraživanje je sprovedeno u 82 grada u 14 evropskih zemalja tokom 2020. godine, a pokazalo se da je kanabis najkorišćenija droga u Evropi, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravlje.

Tako Zagrepčani radnim danima konzumiraju najviše kanabisa, 257,6 miligrama kanabisa na 1.000 stanovnika, dok su vikendom iza njih samo građani Amsterdama. Grbinova ostavka Pored toga, Zagrepčani dnevno konzumiraju najviše amfetamina, poznatijeg kao 'brzina', gde se najviše konzumira radnim danima - 1.945,78 miligrama amfetamina na 1.000 stanovnika.

Iza Hrvatske po ukupnoj sedmičnoj potrošnji dolazi švedski grad Gavle, vikendom ga Zagrepčani troše znatno manje, pa su na 7. mjestu. Takođe su 8. u Evropi po dnevnoj konzumaciji kokaina, a vikendom se potroši oko 140 miligrama kokaina na 1.000 stanovnika nego radnim danima.

Iako metamfetamin (kristalni met) nije previše popularan među Zagrepčanima, MDMA ili ekstazi su popularni, pa su Zagrepčani 9. u Evropi po dnevnoj potrošnji. Vikendom se potroši oko 47,31 miligrama MDMA na 1.000 stanovnika, što je za oko 14 miligrama više nego tokom nedelje.