AKTUELNO

Zatvorenici i pritvorenici u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mera BiH u Istočnom Sarajevu ne štrajkuju glađu zbog loše hrane, a zahtev da im se u ćelije uvede internet ne dolazi u obzir iz bezbednosnih razloga - rekao je v.d. direktora Zavoda Siniša Perković.

Grupa osuđenika iz "bh. Alkatraza" žalila se Ombudsmanu BiH da su im uskraćena prava na dnevnu štampu, TV aparat, redovnu šetnju, telefonske kontakte sa porodicom i advokatima. Ombudsman je najavio posetu zatvoru u Vojkovićima u maju, kada će dodatno proveriti situaciju.

Tek što su se uselili u najmoderniji zatvorski kompleks na Balkanu, njegovi "stanari" žale se na uslove smeštaja. Ne valja im hrana, traže dnevnu štampu i TV u sobi, a da bi "komfor" bio potpun hoće i internet u ćelijama.

Što se tiče interneta, to je malo teže. Ovo je ipak zatvor, tako da internet nije dostupan po ćelijama, to ne dolazi u obzir. Odgovorno tvrdim da je hrana kvalitetna i da je ima u dovoljnim količinama za zatvorenike - kategoričan je Perković.

Foto: Pixabay.com

Perković je mimo kamera rekao da jede istu hranu kao i pritvorenici i da u 80 odsto ćelija ima TV aparat, a da svi pritvorenici mogu da ga koriste u zajedničkim prostorijama, kao i dnevnu štampu.

Niko ovde nije došao dobrovoljno, ljudi su presuđeni, to je potpuno drugačiji život u odnosu na život napolju. Uvek će se zatvorenici žaliti, samim tim što su zatvoreni - nastavlja Perković.

U "bh. Alkatrazu" trenutno robija 301 pritvorenik i zatvorenik. Među njima i neki od najpoznatiji osuđenika, Zijad Turković, Đorđe Ždrale, odnedavno tu je smešten i Darko Elez.