AKTUELNO

Potresna priča stiže iz Broda. Desetoro dece, uzrasta od četiri do 17 godina ostalo je bez majke. Biljana Kokić (37) preminula je od zloćudnog karcinoma.

Majka heroj, kako su je zvali Brođani, nije uspela da na životni put izvede sedam sinova i tri ćeri i obezbedi im krov nad glavom, prenosi Srpskainfo.

Kokići u Brodu žive kao podstanari. Desetoro braće i sestara uzrasta zabavišta, osnovne i srednje škole, odrastali su pod hrabrim majčinim skutima, čija je želja bila da svi žive pod jednim krovom i budu vaspitani kao dobri ljudi.

– Valjda ću imati snage da ovu decu koliko toliko izvedem na put. Deca su odogojena i kluturna, a valjda će Bog dragi dati da ostanu takvi i postanu pravi ljudi – priča baka Petra Kokić.

Nakon smrti majke Biljane, odgovornost i brigu o potomstvu preuzela je porodica, ali ni oni ne mogu sve. A i sami nose tragične uspomene, koje ih bole.

– Deca su ostala bez majke. Јa sam u ratu isto izgubio brata, oca, sa 17 godina mi je umrla majka. Ostao sam sam. Najveći je problem sada kako decu izvesti na put, bez ikoga. Ali u čitavoj ovoj tragediji nastojimo samo da pomognemo deci – kaže Saša Milošević, otac.

Branislav Kokić, ujak dece, kaže da je najbitnije da se deci osigura krov nad glavom.

– Najbitniji je krov nad glavom i da budu svi zajedno svi na okupu. Do sada su živeli u neuslovnom objektu za koji se plaćala kirija – kaže on.

Koliko je Biljana bila hrabra i dostojanstvena žena, znaju dobro i u Udruženju višečlanih porodica u Brodu.

– Majku im niko ne može zameniti, ali trebamo se svi potruditi da budemo majke i očevi toj deci i da im pomognemo da izrastu u dobre i poštene ljude – ističe Ranka Ivanović iz ovog udruženja.

Da li nas je era brzog života pretvorila u osobe bez zrna empatije i saosećajnosti, pitanje je za svakog od nas. Kao i pitanje – koliko smo spremni da pomognemo Kokićima, za koje njihovi sugrađani Brođani, kažu da su heroji našeg doba, piše RTRS.

#Majka

#Tuga

#deca

#region