AKTUELNO

Prdsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak smene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću progledali kroz prste kada je u pitanju bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Rekao je i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici koji je Leposavić relativizovao u Skupštini Crne Gore.

Foto: Wikipedia.org/Ambasada SAD Crna Gora/Elserbio00

-Najteža odluka koju sam doneo u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nismo preboleli dečje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru verujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji - istakao je Krivokapić.

On je rekao da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

-U nedelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao. Ali je njegova izjava u ponedjeljak bila na istom fonu. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam doneo Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića - rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

Ničija biografije ne sme biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo dela svedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sednici postavio pet pitanja - da li ja dobro vodim vladu, da li je vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovek može biti važniji od vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigdje na svetu nema za 30 godina, onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovde svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donijela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami ili neko drugi - rekao je Krivokapić.

#Zdravko Krivokapić