AKTUELNO

Lekari zgroženi težinom povreda.

Hrvatskom je odjeknuo nezapamćeni slučaj brutalnog povređivanja devojčice od 2,5 godine. Ona je sa teškim nagnječenjem mozga, ali i teškim povredama cele glave, u sredu iz bolnice u Novoj Gradiški prebačena u zagrebačku Klaićevu bolnicu.

Roditelji devojčice su uhapšeni, a njihovo još troje dece u međuvremenu je oduzeto i smešteno u uhraniteljske porodice.

Devojčica je operisana i sada je na intenzivnoj nezi, priključena na respirator i vitalno ugrožena.

- Kritično je i vitalno ugroženo. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji uz kontinuirani monitoring vitalnih parametara. Bilo je bez promene u odnosu na juče, ali vrlo je kritično. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi. Opet slede dodatne pretrage pa ćemo videti, ali vrlo je kritično - rekao je jutros za Index direktor Klaićeve Goran Roić.

Dvoipogodišnja devojčica je, kako je saznao Index, vrlo brzo nakon rođenja oduzeta porodici i premeštena u udomiteljsku porodicu, ali u novembru prošle godine je vraćena u biološku porodicu koja živi u okolini Nove Gradiške.

Dete je u bolnicu u Novoj Gradiški donela majka koja je lekarima rekla da je palo i povredilo se.

Porodica ima još troje dece. Ona su, nakon što je devojčica završila u bolnici pod nejasnim okolnostima povređivanja, izdvojena iz porodice.

Zbog svega je policija pokrenula kriminalističko istraživanje koje bi trebalo da utvrdi kako je tačno došlo do povreda i da li je neko devojčicu povredio.

- Upoznati smo sa slučajem, ali u ovom trenutku ne možemo ništa da kažemo o tome kako su povrede deteta nastale. U toku je kriminalističko istraživanje koje bi trebalo da da odgovor na to da li je neko povredio dete i na koji način - rekao je Damir Brezić, službenik za odnose sa javnošću PU brodsko-posavske.

Prema tvrdnji hrvatskih medija, sve navodno upućuje na moguće premlaćivanje, možda u kombinaciji s padom. Lekari su šokirani i zgroženi težinom povreda deteta.

- Ovako nešto nikad nismo videli u našoj bolnici - reklo je osoblje Klinike za 24sata.hr.

Kako pišu mediji, povrede su brutalne i zastrašujuće, a telo deteta navodno je puno modrica različitih starosti. Drugim rečima, vidljivi su i tragovi pređašnjih povreda.

#Beba

#Hrvatska