AKTUELNO

Tuga!

Dvoipogodišnji dečak preminuo je u Banjaluci nakon što se ugušio hranom u banjalučkom naselju Lauš, saznaje Srpskainfo.

Tragedija se dogodila prošle sedmice, ali prema tvrdnjama upućenih u celi slučaj, sve se moglo izbeći da su nadležne institucije reagovale na vreme. Tu se pre svega misli na Centar za socijalni rad Banjaluka. Zbog osetljivosti slučaja imena majke i deteta nisu objavljena.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić kaže da je nakon pronalaska beživotnog tela dečaka, policija obezbedila lice mesta i obavila uviđaj.

– O svemu je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka – pojasnila je Mučibabićeva. Kako Srpskainfo saznaje, ovaj slučaj je bio toliko šokantan da je potresao i policajce, te sve koji su poznavali ovu porodicu.

Kobna noć

Komšije navode da je dečak živeo u veoma lošim uslovima i da je postojala velika mogućnost da se tragedija izbegne. Izvor uključen u istragu u ovom slučaju pojasnio nam je da su rezultati pokazali da je nesretni dečak umro nakon što se ugušio kada je u snu povratio hranu.

– Navodno je dečak oko jedan sat iza ponoći jeo salamu. Rano ujutru dobio je epileptični napad i povratio u snu, nakon čega se ugušio. Pozvana je Hitna pomoć, ali kada su došli mogli su samo konstatovati smrt dečaka, koji je ovog leta trebao napuniti tri godine – kaže sagovornik Srpskainfo.

Lekari su obavestili i policiju da su pronašli telo. Policajci su obavestili dežurnog tužioca o pronalasku tela, ali tužilac nije izlazio na teren, već je samo ovlastio policajce da oni obave uviđaj.

Zatečeni prizorom

Doktor mrtvozornik, koji je prisustvovao uviđaju, izdao je potvrdu o smrti, a dežurni tužilac je izjavio da se neće raditi obdukcija zbog toga što nema sumnji u činjenice koje je utvrđena tokom uviđaja. Odeća je bila razbacana na sve strane, smeće je bilo po krevetu i podu, većina stvari je bila jako prljava.

Jedan od izvora Srpskainfo, koji je bio u kući nakon što je pronađeno telo nesretnog dečaka, ispričao je da su tu bili užasni uslovi za život.

– Soba u kojoj je pronađeno dete je bila skroz neuredna i nije prilagođena životu deteta. Odeća je bila razbacana na sve strane, smeće je bilo po krevetu i podu, većina stvari je bila jako prljava – pojašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, dečak je u kući živeo s majkom i bakom. Najverovatnije da je dete samo spavalo u sobi, čim niko nije čuo kada je dobio napad.

– Navodno su se njih dve nakon toga svađale ko je detetu dao salamu da jede tako kasno, ali to na kraju nije ni bitno. Sve to pokazuje da nisu bile u stanju da se brinu o detetu. Neko treba odgovarati zbog toga, jer je očigledno da su institucije zakazale – ističe pomenuti izvor.

Ko je zakazao?

Prema njegovim rečima, ovde je očigledno zakazao Centar za socijalni rad (CSR) Banjaluka. Konataktirali smo i CSR Banjaluka, koje smo pitali da li je majka deteta bila njihov korisnik i da li su radili procenu njene sposobnosti da može sama odgajati dete.

– Majka je korisnik prava i usluga Centra. Sve druge informacije nismo u mogućnosti da vam damo, jer poštujemo profesionalnu tajnu koja se odnosi na poverljivost podataka – kratko su odgovorili iz Centra za socijalni rad.

Komšije nesretne porodice pričaju da su poznavali dečaka, koji je uvek bio nasmejan.

– Dečak je u toj kući živio s majkom i bakom. Svi znaju da one imaju određene zdravstvene probleme i sumnjam da su bili u stanju da odgajaju dete. Naravno da one nisu želele da ga povrede, ali mislim da nisu bile u mogućnosti da mu obezbede detinjstvo kakvo trebaju da imaju deca – kaže jedan od sagovornika.

Pomoć

Jedan od komšija kaže da je porodica živela u teškoj finansijskoj situaciji i da je majka nekoliko puta tražila pomoć preko društvenih mreža.

– Supruga mi je pokazivala te statuse u kojima je tražila pomoć. Znam da se dosta ljudi odazvalo i da su im donosili, hranu, odeću i novac – rekao je na kraju ovaj komšija.

#Dečak

#epileptični napad