AKTUELNO

Bosanski kriminalac Darko Elez pod istragom je zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnoj organizaciji Veljka Belivuka, kao i crnogorskog "kavačkog klana", pored istrage koja se protiv njega već vodi u Bosni i Hercegovini kojoj je nakon hapšenja u Beogradu izručen 1. marta.

Upravo iz ovog razloga bosansko tužilaštvo za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tražilo je od Suda BiH da Elezu produži pritvor za još dva meseca.

Ovo je prvi put da neko tužilaštvo potvrdi da je Elez pod istragom za saradnju sa Belivukom i "kavačkim klanom", pošto su do sada mediji o tome samo nezvanično pisali povezujući ga i sa najvišim funkcionerima MUP-a Srbije.

Belivuk, kako Marko Miljković i još 20 osumnjičenih uhapšeni su 4. februara zbog sumnje da su počinili niz krivičnih dela, među kojima su ubistva i trgovina drogom, sve pod velom naničke grupe "Principi".

"Kavački klan" iz Crne Gore, koji navodno predvodi Radoje Zvicer, povezuje se sa aktivnostima Belivuka, kao i Eleza.

Foto: Foto/Tužilaštvo BIH

Protiv Eleza Tužilaštvo BIH vodi istragu zbog teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih u 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez je bio uhapšen u Beogradu u decembru 2020. godine, gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Foto: Foto/Tužilaštvo BIH

Tužilaštvo BIH tereti Eleza za teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

#Drako Elez