AKTUELNO

Slovenačka stručna grupa za kovid-19 predložila je vladi potpuno zatvaranje države od 1. do 11. aprila, a očekuje se da će predlog biti odobren, saopštila je danas šefica tima Mateja Logar.

Logarova, stručnjak za zarazne bolesti, rekla je da je potrebno potpuno zaključavanje kako bi se zaštitilo stanovništvo i očuvala održivost sistema javnog zdravlja tokom trećeg talasa pandemije.

Izuzetak od zatvaranja predstavlja dozvola da se na uskršnju nedelju sastanu dva domaćinstva (petoro odraslih i deca) van svog regiona.

Školski časovi bi se održavali na daljinu, ali bi u vrtićima i u osnovnim školama u prva tri razreda za decu čiji se roditelji bave esencijalnim zanimanjima bila obezbeđena briga.

Tokom zaključavanja, javni prevoz bi radio po redu vožnje za nedelju i praznike, a većina zaposlenih bi radila od kuće ili uzela slobodne dane što je više moguće.

Zaposleni koji rade u kritičnoj infrastrukturi nastavili bi da se testiraju na korona virus, a sprovodila bi se i vakcinacija.

Logarova je rekla da tim predlaže da se škole ponovo otvore 12. aprila bez obzira na vladin plan za ublažavanje ograničenja.

ULAZAK ZAVISI OD PRIMLJENE VAKCINE

Slovenija je donela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine koju je putnik primio. Dino Kozlevac, šef štaba Civilne zaštite Istarske županije, objašnjava da onaj ko je primio Moderninu vakcinu u Sloveniju može da uđe 14 dana nakon vakcinacije. Onaj ko je primio AstraZenekinu vakcinu može da uđe 21 dan nakon prve vakcinacije, a Fajzerovu vakcinu sedam dana nakon druge vakcinacije. "Onaj ko je preboleo kovid-19 može uz medicinsku potvrdu koja važi šest meseci da uđe u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboleli i koji su vakcinisani ne treba da imaju negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova bezbednosti, civilne zaštite i zdravstva", rekao je Kozlevac. Odluka slovenačkih vlasti na granici važiće najmanje do 2. aprila.

Posebna pravila su i na granicama. Dnevni migranti, dakle učenici stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenačkim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test mora se ponoviti, a to se može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu.

Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze đake i oni koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test.

Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, ni ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

"Ti putnici moraju videti šta država, krajnja destinacija u koju putuju, traži, je li to Italija, Austrija ili neka druga zemlja. Na granici vas pitaju gde idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platićete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem", objašnjava Dino Kozlevac, šef štaba Civilne zaštite Istarske županije, prenosi Index.hr.

#Slovenija

#korona