AKTUELNO

Delovi pisama koje je Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke crkve slao papi Piju XII tokom 1941. godine, a koji su konačno objavljeni, samo potvrđuju činjenicu da je Stepinac bio ratni zločinac koji je genocidnu tvorevinu - NDH podržavao sve vreme rata, kaže za Kurir Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

- Ova najnovija otkrića samo potvrđuju činjenicu da je Alojzije Stepinac ratni zločinac, odnosno čovek koji je pozdravio osnivanje NDH, koji je tu genocidnu tvorevinu podržavao čitavo vreme rata i koji je 1944. odlikovan od strane Ante Pavelića najvećim ordenom - kaže Linta i dodaje da su, pored Stepinca, NDH podržali svi drugi biskupi i nadbiskupi, kao i veliki deo katoličkih sveštenika.

Foto: Wikipedia.org/Fæ

- Za razliku od katoličke crkve u Nemačkoj, koja se odmah 1945. ogradila i osudila Hitlera i nemački nacizam, katolička crkva u Hrvatskoj i BiH nikada nije osudila tu zločinačku tvorevinu, kao ni genocid nad srpskim narodom. Nije se izvinila, nije se pokajala i nije zatražila oproštaj. To je najbolji pokazatelj da se ni crkva ni hrvastko društvo nisu suočili sa svojom ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću - zaključuje Linta.

Podsetimo, delovi pisama koje je Stepinac slao papi Piju XII bacili su potpuno novo svetlo na njegovu ulogu u NDH.

Iz pisama se nedvosmisleno može videti da je hrvatski kardinal ne samo bio upoznat sa jezivim progonom već ga je i podržavao pravdajući ga "manjim zlom" u odnosu na ono što bi činili nacisti. Posebno su sporni delovi pisma iz 14. juna 1941. u kojima Stepinac sa popriličnom ravnodušnošću govori o "likvidaciji šizmatika" - kako su u NDH nazivani pravoslavci.

#Miodrag Linta