AKTUELNO

"Celu noć su mu govorili "hajde, bori se, ne daj se". I borio se kao lav. Reanimacija je trajala sigurno sat vremena. Bila je to večnost".

Celu Hrvatsku je potresla vest o smrti jedanaestogodišnjeg dečaka koji je preminuo od komplikacija izazvanih korona virusom i postao najmlađa žrtva korone u ovoj državi. Medicinska sestra Danijela Kraljević (34) celu noć je iz svoje bolničke sobe slušala kako se lekari bore da reanimiraju dečaka, prenosi "Večernji.hr".

Prema njenim rečima, nije mogla ni da pretpostavi da se lekari u tom momentu bore za život deteta.

- Prvi put kada čujete taj alarm, duboko vam se ureže u pamćenje. I kada se on ponovo oglasi, trnci počnu da vam prolaze od nožnog prsta kroz celo telo, jer znate da nekoga oživljavaju - dodaje ona.

U tom delu bolnice su, priča, smešteni odrasli pacijenti.

- Mislila sam da se bore za život odrasle osobe. Sama sam u sobi i osluškujem jer ne mogu da spavam. Celu noć sam slušala tu borbu i kako malenog dozivaju roditelji - priča medicinska sestra.

U svom pismu koje je objavljeno na Fejsbuk stranici medicinskih sestara, Danijela Kraljević je, nakon što je saopšteno da je dečak preminuo, napisala da je čula da je majka mališana tražila da obuče zaštitno odelo kako bi se oprostila od njega.

- Znate li šta znači za majku da se poslednji put oprosti od deteta?! Da li znate šta čoveku znači kad vam dozvole da se poslednji put oprostite od voljene osobe? I ne bi trebalo, ne bi trebalo, nije po protokolima. Teško je, preteško je svima, a posebno majci koja je u jednom trenutku izgubila svoje najmilije, krv, ljubav, 11 godina odrastanja koji su u trenutku prestali, u trenutku je sve nestalo - navela je.

U tom pismu Danijela Kraljević izrazila je saučešće porodici i prijateljima nesrećnih dečaka.

- Želim da kažem porodici, ako ovo čitate, da ste bili u mislima, bilo mi je neprijatno da stojim na prozoru i gledam vašu tugu i bol, ali navijala sam zajedno s vama. Mislim da je cela bolnica navijala. Vikala sam u sebi: "Hajde ... ne predaj se!" Primite moje najdublje saučešće i pričekajte koliko god možete. Sada je na lepom mestu i brine o svima vama. Šaljem veliki zagrljaj svima i svim medicinskim osobljem. Soba 12 - napisala je Danijela.

Najmlađa žrtva kovida u Hrvatskoj

Dečak od 11 godina preminuo je u noći između 23. i 24. januara u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posledica kovid infekcije. Reč je o najmlađoj preminuloj osobi od posledica novog korona virusa u Hrvatskoj, a prema saznanjima "Jutarnjeg lista", dečak nije prethodno bolovao.

Navodi se da je došlo do retke komplikacije koju su lekari počeli da primećuju kod malog broja dece koja su bila zaražena - došlo je do multiorganskog upalnog sindroma (MIS-C) koji se javlja kao preterani imunološki odgovor.

Ovaj sindrom pogađa decu od dve do 15 godina, detektovan je u aprilu prošle godine u SAD i Velikoj Britaniji kod dece obolele od kovida-19. Sindrom ima karakteristike slične sindromu toksičnog šoka i Kavasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih sudova po celom telu.

#Dečak

#Hrvatska

#koronavirus