AKTUELNO

Deveti Kongres Demokratske partije socijalista održava se danas u Podgorici. Počeo je intoniranjem himne, a otvorio ga je predsednik partije Milo Đukanović. Vanrednim Kongresom predsedava Duško Marković.

U uvodnom referatu Đukanović je poručio učesnicima Kongresa da nakon izbora DPS nije bila u prilici da formira vlast i da su stranački organi ocenili da je rezultat bio ispod očekivanja.

"Kao odgovoran subjekt mi pokazujemo da smo u svakoj ulozi ubedljiv promoter evropskog sistema vrednosti", kazao je Đukanović.

"DPS nije učinila niti jedan korak koji bi pretio da Crnu Goru gurne u bezdan nestabilnosti. Nisu se ostvarila ponekad zlokobna očekivanja...", rekao je Đukanović.

"Nastavljamo još srčanije i posvećenije da se borimo za građansku Crnu Goru i evropsku budućnost našeg društva", obećava lider DPS-a i dodaje da su ponosni na sačuvani mir i stabilnost.

Kaže da su ponosni na odnose sa susedima.

"Uz žaljenje zbog iskustva sa susedom koji ne želi da bude sused, nego domaćin u našoj kući", kazao je Đukanović.

Legat naše generacije mora biti građanska Crna Gora, ukorenjena u slobodarstvu i antifašizmu, poručuje Đukanović.

"Najviše nas brinu oni koji DPS vide kao poslednju prepreku koju treba ukloniti s puta ostvarivanja velikodržavnih ciljeva.

Nema odbrane građanske Crne Gore bez jake građanske partije kao stožera njenog proevopskog političkog fronta. Iz tog razloga nema ni izvesne građanske i evropske Crne Gore bez jake i napredne DPS u njoj.

Ne shvataju to još uvijek svi, uključujuči neke od našijih ranijih ili aktuelnih političkih partnera", kaže Đukanović.

Kako ocenjuje, Crna Gora je i danas pred izuzetno delikatnim izazovom.

"Čini mi se ne manje opasnim od onog sa početka devedesetih. U nekim aspektima podseća i na početak 20 veka, na vreme nepromišljenih međunarodnih scenarija, čiju je tragičnu cenu platila upravo Crna Gora.

Nadam se da će promena na čelu vodeće zemlje na svetu dovesti do resetovanja negativnih političkih tendencija", izjavio je Đukanović, koji je pomenuo i neodustajanje od "srpskog sveta".

Foto: Printscreen YouTube/DPS Crne Gore

"Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nisu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada Jugoslavije", kaže on.

Na politički teren u Crnoj Gori je, kako kaže, brutalno uvedena SPC, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba.

"SPC je branila navodno ugrožene svetinje iako je pokušavala da zadrži imovinu koja je naš identitet, naše ime i prezime", kazao je Đukanović.

"Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore", rekao je Đukanović, dodavši da DPS ima hrabrosti i odlučnosti da odbani Crnu Goru od svih nasrtaja.

"Nek je večna Crna Gora", reči su kojim je zaključio svoj govor, nakon koga je završen svečani deo Kongresa.

Prethodno je puštena video poruka istoričarke Latinke Perović, koja je poželela uspešan Kongres i poručila da se DPS udaljio od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević.

Prethodno je puštena video poruka istoričarke Latinke Perović, koja je poželela uspešan Kongres i poručila da se DPS udaljio od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević.

"Verujem da ćete s odgovornošću prokrčiti dalji put razvoja Crne Gore", kazala je Perović.

Foto: Printscreen YouTube/DPS Crne Gore

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poželeo je uspešan Kongres. 

"Ubeđen sam da će DPS ponovo imati čast i odgovornost da vodi Crnu Goru ka novim pobedama i uspesima", poručuje Zaev. 

Predsedništvo partije ranije je jednoglasno predložilo da kandidat za predsednika stranke bude Milo Đukanović, a da kandidati za potpredsednike budu: Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Od ukupno predloženih osam kandidata biće izabrano četvoro potpredsednika.

Prema nezvaničnim saznanjima Antene M, potpredsednici biće birani na sledeći način - dvojica sa liste na kojoj su: Ivan Vuković, Jevto Eraković, Nikola Rakočević i Andrija Nikolić; jedna potpredsednica biće bivša ministarka nauke Sanja Damjanović ili kardiolog Gordana Rajović, dok će potpredsjednik iz redova manjina biti Abaz Dizdarević ili Mirsad Mulić.

#Milo Đukanović