AKTUELNO

Kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović (67), koji je u sredu uhapšen pošto je policija u automobilu u kom je bio sa dvojicom prijatelja pronašla dva pištolja, pušten je juče iz pritvora nakon saslušanja u tužilaštvu u Kotoru.

Pored Mićunovića, na slobodi su se našli i njegovi prijatelji Sava Vujović i Srđan Mićunović i oni će takođe braniti sa slobode.

Tokom ispitivanja trojice privedenih, koje je trajalo oko tri sata, prema rečima Mićunovićevog advokata, jedan od njegovih prijatelja priznao je da je oružje njegovo.

Branov sin se oglasio na Instagramu: Sve je dobro i biće još bolje!

Zoran Mićunović, sin Brana Mićunovića, na društvenoj mreži Instagram objavio je dve fotografije uz jaku poruku podrške i iskazao mišljenje o hapšenju njegovog oca. - Sve je dobro i biće još bolje! - glasila je prva poruka, dok je druga bila malo zagonetnija i nije poznato na koga je mlađani Mićunović mislio: - Tako je govorio Ciceron o izdajnicama - izdajnik razgrađuje dušu nacije, on u potaji potkopava temelje grada, on inficira političko telo tako da se više ne može braniti. Manje se treba bojati ubice. Izdajnik je kuga.

- Njima se na teret stavlja nedozvoljeno posedovanje oružja - izjavila je Ana Marinović, portparol tužilaštva.

Forenzičko veštačenje trebalo bi da pokaže čije je oružje i ko je s njim bio u kontaktu, ali i da li je eventualno korišćeno u nekim krivičnim delima.

- Iako važi za jednu od najkontroverznijih osoba u Crnoj Gori, pa i regionu, čovek bez čije saglasnosti u susednoj državi nije moglo da se radi ništa nelegalno, ali ni legalno, neće biti saslušavan vezano za druga krivična dela s kojima je ranije dovođen u vezu, niti o kontaktima koje ima - otkrili su izvori iz istrage.

Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Mićunović se već godinama u medijima pominje kao najmoćniji čovek u Crnoj Gori i blizak saradnik predsednika Mila Đukanovića, sa jakim vezama u svetu politike, podzemlja, biznisa i estrade. Čovek koji decenijama važi za neprikosnovenog "gospodara" Crne Gore u javnosti se pominjao i zbog druženja s pokojnim Đorđem Božovićem Giškom, Željkom Ražnatovićem Arkanom, Dragoslavom Kosmajcem, kao i Ratkom Butorovićem, zvanim Bata Kankan.

Novinske stupce, s druge strane, punili su i tekstovi o njegovoj bliskosti s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sukobu s Vojislavom Šešeljem, liderom SRS, koji je Mićunovića optužio da je pripremao atentat na njega, ali i prijateljstvu s pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem, kog je krajem devedesetih navodno čuvao u Crnoj Gori. Pre nekoliko godina u javnost su isplivali i izveštaji BIA u kojima je ovaj Nikšićanin bio pominjan kao ključni pregovarač u predaji Pljevljaka Darka Šarića, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Foto: E-Stock

Šarić se, podsetimo, predao 18. marta 2014. Godinu dana kasnije isplivali su dokumenti BIA u kojima je navedeno da je njegovu predaju ugovorio upravo Mićunović i da je zvaničnicima srpske policije zapretio da će ubiti tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića "ukoliko se ne ispoštuje dogovor predaje".

Šverc cigareta: Godinama bio na poternici

Prvi put u medije je ime Branislava Mićunovića dospelo 1983, kada je u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga hrvatske INA. Tokom trajanja tog postupka govorilo se da je Brano Mićunović jedini koji zna istinu o tome ko je naredio, a ko likvidirao Đurekovića. - Protiv njega je 2001. i italijansko pravosuđe pokrenulo postupak zbog šverca cigareta tokom devedesetih. Na optužnici je bio i Milo Đukanović. Postupak protiv njega pred tužilaštvom u Bariju, zbog kog je bio na poternici sve do 2015, obustavljen je pre dve godine jer je proces zastareo - podseća sagovornik.

- U dokumentima BIA navodi se da je imao jedan sastanak s bivšim načelnikom UKP Rodoljubom Milovićem, na kom je kontroverzni biznismen tražio da srpsko pravosuđe izađe s konkretnim predlogom o visini zatvorske kazne ukoliko se Šarić preda.

Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Milović je, kako se navodi u belešci, naglasio da je Mićunović od njega zahtevao čvrste garancije da će eventualni dogovor bio ispoštovan - otkriva izvor sadržinu beleške.

#Brano Mićunović