AKTUELNO

Tlo je, kako javljaju seizmolozi, podrhtavalo cele noći.

Nešto pre 8 sati osetio se novi potres u Petrinji. Prema prvim informacijama, ovaj je bio jačine oko 4,5 stepeni Rihterove skale.

Ni ova noć nije protekla mirno za stanovnike Petrinje, Siska, Gline i okoline, jer je rano jutros u 04.20 sati zabeležen novi zemljotres jačine 3,5 stepeni po Rihteru.

Kako je objavila hrvatska Seizmološka služba, seizmografi su zabeležili prilično jak zemljotres sa epicentrom dva kilometra severoistočno od Petrinje.

"Magnituda potresa iznosila je 3,5 po Rihteru, a intenzitet u epicentru IV-V stepeni EMS sklale", navedeno je u saopštenju.

Potres se osetio širom centralne Hrvatske, pa i u Sloveniji, prenosi Index.hr.

Kuk: Vrlo mala verovatnoća za novi jak potres

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je vrlo mala verovatnoća da bi na petrinjskom području mogao da se dogodi još jedan jak zemljotres, što, kako kaže, važi i za zagrebačko područje.

On je sinoć za RTL rekao da zagrebački i petrinjski rasedi nisu direktno povezani u smislu da će pomeranje jednog direktno podstaći pomeranje drugog.

Foto: Tanjug AP/HINA

Objasnio je da se potresi na ovom području stalno događaju i da nema načina da se predvidi da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslediti neki jači potres, prenosi Hina.

Kaže da je za jak potres snage 6 stepeni potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gde se već dogodio potres maksimalne vrednosti koja je moguća na tom području.

Foto: Tanjug AP

- Za genersanje potresa tako velike jačine potrebno je vreme i ogromna energija. Mi imamo sad puno razloga da verujemo i velika je verovatnoća da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala verovatnoća da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jak potres. Isto važi i za zagrebačko područje - zaključio je Kuk.

#Hrvatska

#Zemljotres