AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je sinoć da makedonski identitet i jezik nikad nisu bili deo razgovora sa Bugarskom.

„Želeli smo da budemo braća sa Bugarima, ali oni su iznenada odlučili da postanu naši oci i tu leži problem“, rekao je Zaev za Kanal 5.

On je dodao da Makedonci imaju svoj nacionalni identitet, korene, čast i dostojanstvo, prenosi MIA.

„Niko na svetu ne pregovara o identitetu i jeziku, pa ni mi. Suština problema je istorija. Identitet i jezik nikad nisu bili na pregovaračkom stolu i zapravo oni prihvataju realnost kad kažu „prihvatamo da ste Makedonci i prihvatamo makedonski jezik, ali šta je s vašim korenima?“, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima važna je istorija koja se danas piše i ono po će buduće generacije pamtiti njega i Bojka Borisova, da li kao one koji su podelili dva naroda umesto da su ih spojili u EU kao prijatelje.

„Ne želimo EU koja nas ne priznaje kao Makedonce koji govore makedinskim jezikom. Mi štitimo evropske identitete ovde, Evropa je obavezna da štiti i promoviše naš identitet“, rekao je Zaev.

Neprihvatljivo je, kaže, da jedan narod nameće svoju istoriju drugom.

Glavni razlog za to su, uveren je, predstojeći izbori u Bugarskoj.
Ponovio je da Severna Makedonija nema aspiracije prema Bugarskoj, kao ni prema jednoj drugoj zemlji te da ceo Balkan i cela Evropa imaju zajedničku istoriju.

#Zoran Zaev