AKTUELNO

Kazao je da je članstvo u Alijansi izvanredno dostignuće za Crnu Goru. Amerika ostaje uz Crnu Goru na svakom koraku puta ka NATO-u, poručio je Ji, prenosi portal CDM.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji, je na 2BS Forumu koji se održava u Budvi, kazao da je ulazak Crne Gore u NATO najdramatičnija promena, iako se puno toga dešavalo u regionu ove godine.

- Isto tako, Amerika će stati uz svaku zemlju regiona, koja ima taj cilj. Podržavaćemo i NATO kao stub globalne bezbednosti. Partnerstvo SAD-a i EU neće se menjati. Amerika je posvećena Alijansi - naveo je on.

Prema rečima Jia, pristupanje Crne Gore NATO-u pojačava konsistentnost politike otvorenih vrata, ali otkriva odlučnost Rusije da podrije napredak Balkana na evropskom i evroatlanstkom putu" počev od, kako je kazao, drskog plana za Podgoricu i podrške pokretima u Bosni do napora da se izoluje Kosovo, prenosi CDM.

Foto: Tanjug

Videli smo zapaljivu nacionalističku retoriku i politiku podela, videli smo suzavac u Skupštini Kosova, političare u Republici Srpskoj koji prete otcepljenjem, rulju koja je upala u parlament u Skoplju, opoziciju u Crnoj Gori, koja bojkotuje parlament. Da bi se sve to izbeglo, lideri u regionu moraju naći političku hrabrost za neophodne, ali nepopularne reforme u interesu građana. Nadam se da će novi premijer Kosova imati hrabrosti da usvoji Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom - kazao je Ji.

#Crna Gora

#Hojt Brajan Ji

#NATO

'