AKTUELNO

Zemljama su potrebna finansijska sredstva za borbu protiv pandemije i ulaganja u oporavak, rekao je danas predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju na posebnoj sednici Generalne skupštine UN posvećenoj pandemiji korona virusa.

Dodik je rekao da u tom smislu BiH podržava stav Ujedinjenih nacija da je finansijska podrška ključni aspekt solidarnosti i da porodica UN treba da reaguje na sve aspekte krize.

On je istakao da je pandemija globalni zdravstveni izazov koji zahteva globalni odgovor i da je jasno pokazala da niko nije siguran, dok svi nisu sigurni.

Dodik je rekao da je zdravstveni sistem Republike Srpske, kao i FBiH i Brčko distrikta, u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorio izazovu pandemije kovida-19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju institucionalnih mera, zalaganju medicinskih profesionalaca, kao i odgovornosti građana i zajednice u celini, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da su vidljivi rezultati u regionu postignuti primenom sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima i da je plan da se to primeni i na promet roba sa EU.

- Jačamo saradnju u okviru CEFTA, uz ispunjavanje CRM i Zelene agende koju smo usvojili na Samitu u Sofiji 10. novembra ove godine - naveo je on i istakao da kriza prouzrokovana pandemijom sa sobom nosi velike izazove za sve sfere života, pa tako i u oblasti bezbednosti, naročito u pogledu ilegalne proizvodnje i krijumčarenja droga, kao i migracija.

Dodik je rekao i da su na početku pandemije bogate zemlje zaboravile na male, te da su se regionalne organizacije ponašale kao da nemaju strategiju ni resurse da pomognu, kako svojim članicama, tako i ostalima.

Dodik je istakao da je u takvoj situaciji, legitimno pravo svake zemlje, a posebno one ograničenih resursa, da potraži pomoć prijatelja na međunarodnoj sceni i izlaz iz krize kako bi sačuvala ljudske živote.

- Nikada više, ni jedna zemlja, niti jedan narod ne bi smeo da se oseti usamljen i napušten od svih. To i jeste svrha Ujedinjenih nacija - poručio je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je poručio da su čovečanstvu, u vremenu neizvesnosti, potrebne solidarnost i zajedništvo, ne samo na lokalnom, već i na regionalnom i globalnom nivou.

Na dvodnevnoj sednici Generalne skupštine UN učestvuju lideri i ministri iz više od 140 država.

#Generalna skupština Ujedinjenih Nacija

#Milorad Dodik

#koronavirus