AKTUELNO

U Hrvatskoj su u ponoć na snagu stupile nove mere protiv širenja korona virusa kojima se, između ostalog, obustavlja rad noćnih klubova i kasina i ograničavaju se javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

Nove mere donete su jer dosadašnje nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sistema, a primenjivaće se do 15. decembra, najavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Mere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umesto 30, a saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom, navodi agencija Hina.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umesto 15, a sportska takmičenja mogu se održavati bez gledalaca i uz pridržavanje mera, kao i do sada.Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radiće do 22 sata, uz istaknuto obaveštenje o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu. Takvo obaveštenje o najvećem broju kupaca moraće da istaknu i prodavnice.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umetnički programi, bioskopske projekcije, verski obredi i sednice predstavničkih tela uvedena su dodatna ograničenja.

Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri kvadratna metra površine.Takođe se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro.

#Hrvatska

#koronavirus

#mere