AKTUELNO

U Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću danas je služen pomen blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

Činodejstvovalo je sveštenstvo Arhijerejskog namesništva nikšićkog, a besedio je protojerej Miodrag Todorović.

U Ambasadi Srbije u Podgorici i Konzulatu u Herceg Novom naredna tri dana biće otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

- Shodno odluci Vlade da se u Srbiji proglasi trodnevna žalost povodom smrti patrijarha Irineja, dao sam nalog da se državne zastave ispred Ambasade i Konzulata Srbije spuste na pola koplja - rekao je ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović.

On je pozvao građane da mirno i dostojanstveno odaju počast srpskom patrijarhu poštujući epidemiološke i zdravstvene mere.

Povodom smrti patrijarha Irineja, u opštinama Herceg Novi, Plužine i Berane u nedelju, 22. novembra, biće Dan žalosti, a u ponedeljak, 23. novembra, u Budvi.

Dan žalosti obeležava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradama opština, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji su osnivači navedene opštine.

Iz ovih lokalnih zajednica napominju da su elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti.

Njegova svetost patrijarh Irinej preminuo je jutros u Beogradu, a biće sahranjen u nedelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

#Nikšić

#Patrijarh Irinej

#Pomen