AKTUELNO

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja.

Predsednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izrazio je, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu HBK, hrišćansko saučešće i molitvenu solidarnost Svetom sinodu, svim mitropolitima i episkopima SPC-a, sveštenstvu, monasima i monahinjama i svim vernicima Srpske pravoslavne Crkve.

Tim povodom nadbiskkup Puljić se prisetio i svog susreta s patrijarhom Irinejom 18. avgusta 2015. godine u Zadru i Irinejevog govora u zadarskoj katedrali kada je rekao da mu je drago što je Gospod dao priliku da poseti taj drevni hršćanski grad koji je imao priliku da dočeka i apostola Pavla.

"Ovaj grad i ovaj divni hram obilno nas podsećaju na naše zajedničko vreme, kada je bila jedna hršćanska Crkva. To vreme nije bilo kratko i nije bilo toliko daleko od našeg vremena. Bilo je to vreme kojem se Gospod radovao", rekao je srpski patrijarh u Zadru.

Patrijarh je, piše Puljić, tada rekao i da veruje, da, ako mi budemo radili da se to vreme povrati, obradovaćemo našeg zajedničkog Gospoda, naše svete ugodnike, među kojima je i Sveta Anastazija Rimljanka.

"Imamo puno zajedničkog i pored izvesnih razlika. Ali puno je više onoga što nas sjedinjuje, zbližava i čini da budemo jedni - ako ne zajedno, barem jedni pored drugih. Bilo je vreme koje bih rekao da se ne ponovi, kada smo činili nešto što ne priliči hršćanskom imenu. Kada se čovek udalji od Boga, onda je sve moguće", rekao je tada patrijarh Irinej u zadarskoj katedrali i pozvao na molitvu da to vreme bude daleko od nas i da se nikad ne ponovi.

Nadbikup Puljić podseća da je patrijarh tada rekao da "živimo u vremenu koje nas upućuje jedne drugima".

" Imamo zajedničkog bližnjega koji nisu s nama. Radi te blizine mi smo dužni i pozvani nešto da učinimo, da premostimo prošlost. Onu prošlost koja nas je delila. Prošlost koja je ostavila traga, s kojom se ne ponosimo. Gospod želi našu zajednicu. I mi svi činimo i treba da činimo, ako već nismo zajedno, ali da budemo bliski jedni drugima. Na nama je, na našim Crkvama vrlo velika odgovornost", kazao je patrijarh.

Obraćajući se tada nadbiskupu Puljiću, patrijarh je još kazao:

"Onakvi kakvi budemo mi, konkretno Vi i ja, koji predstavljamo svoju Crkvu, takvi će biti i naši vernici. Jer oni gledaju u nas, podržavaju nas i čine ono što mi želimo. Pa da se potrudimo da činimo i živimo ono što Gospod želi. Jer svi smo njegov narod“.

Istakao je tada i da Crkva sjedinjuje katolike i pravoslavne i da ono što, kako je govorio, nas sjedinjuje i što nam je zajedničko puno je veće od onoga što nas deli.

"Potrudimo se da podržimo to što nam je zajedničko, da to proglašavamo za našu metodu, plan i program našeg života", poručio je, između ostalog, tada patrijarh Irinej u zadarskoj katedrali, podsetio je nadbiskup Puljić u saučešću SPC.

#Hrvatska

#Patrijarh Irinej

#Saučešće