AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je od danas i predsedavajuhi najvišeg državnog tela, izjavio je da visoki predstavnik EU i potpredsednik Evropske komiisje Žozef Borel, koji sutra dolazi u Sarajevo na obelezavanje 25 godina od Dejtonskog sporazuma, izgleda nije upoznat o sadržaju tog mirovnog sporazma.

"U kolumni koju je pisao za federalne medije analizirajući stanje u BiH, Borel nijednom rečju ne spominje suštinu Dejtonskog sporazuma, entitete i narode koje očigledno ne poznaje, već pominje ljude, što je veliki propust s obzirom na visoku evropsku funkciju koju obavlja", naveo je Dodik u izjavi za Srnu, a prenosi RTRS.

Dodik je to rekao upitan da komentariše Borelovu kolumnu u kojoj govori o nekoj navodnoj centralizovanoj BiH, ignorišući postojanje tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH je ocenio da je takvo Borelovo nepoznavanje Dejtonskog sporazuma bez sumnje propust koji se događa upravo u momentu kada dolazi da obeleži 25 godina tog sporazuma i Ustava, koji jasno kažu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Borel je tako na svoju ruku, u svojoj kolumni, isključio entitete i narode, a govori, prema onome što je napisao, o nekoj centralizovanoj BiH koja kao takva ne postoji. Razlike između Borela i Predsedništva BiH očigledno su velike", ukazao je Dodik.

Istakao je da je Borel posebnu neupućenost, neznanje, ali i tendecioznost iskazao u delu kolumne gde govori o navodnom genocidu u BiH.

"Borel bi morao da zna da o tome nema odluke nijednog organa u BiH, kao što bi trebalo da zna da u BiH postoji srpski narod koji ne priznaje i nikada neće priznati lažne optužbe o navodnom gencidu tokom proteklog rata", rekao je Dodik.

To treba poštovati, a ne ignorisati, jer je reč o konstitutivnom narodu u BiH, rekao je Dodik i dodao da Borel ne bi trebalo da "naseda" na priču samo jednog naroda.

On je konstatovao da upravo Borel koristi retoriku istorijskog revizionizma, koju koristi i jedan narod u BiH da bi krivotvorio istorijske fakte.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva ocenio je da, prema svemu tome, nema sumnje da će za sutra najavljeni sastanak s članovima Predsedništva BiH biti opterećen tim razlikama u poimanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH.

#BiH

#Dejtonski sporazum 1995

#Milorad Dodik

#Republika Srpsk

#Žozef Borel