AKTUELNO

Udruženje hrvatskih dobrovoljaca saopštila je danas da je preminuo ratni zločinac Tomislav Merčep, javljaju tamošnji mediji.

- Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vest da je naš dugogodišnji predsednik udurženja, prijatelj i komandant preminuo nakon teške i duge bolesti u 69. godini života. Javićemo vam dalja obaveštenja - objavila je ta grupa na svojim stranicama, a prenosi "Večernji list".

Foto: Beta

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao merčepovci nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje.

Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a suđenje je počelo dve godine kasnije.

#Smrt

#Tomislav Merčep