AKTUELNO

U Sloveniji je u protekla 24 sata zabeleženo 1.925 novih slučajeva koronavirusa, a registrovan je i rekordan broj umrlih u jednom danu - 41.

Vlada je odlučila da uvede još strože mere. Sledećih 14 dana u Sloveniji je zabranjen rad svih prodavnica, osim onih koje prodaju hranu. Takođe, zabranjen je javni gradski prevoz, osim taksijima. Škole i vrtići ostaju zatvoreni pa će se nastava odvijati onlajn.

Zabranjena su i bilo kakva okupljanja, osim članova porodica koji žive unutar istog domaćinstva.

Promene se uvode i na granici. Od 16. novembra ulazak u Sloveniju bez karantina više neće biti moguć vlasnicima nekretnina. Takođe više neće biti moguće posećivati ​​članove porodica na 72 sata van šengenskog područja.

"Izbrisali smo podosta izuzetaka - da su ljudi mogli da idu u svoje vikendice ili brodove u susedne zemlje i vrate se u roku od 48 sati bez negativnog testa i karantina. Toga više nema. Takođe nema izuzetka koji je omogućio da putujete na svoje zemljište radi poljoprivrednih poslova - više nije moguć povratak bez testa ili karantina. Izbrisali smo odluku koja je omogućavala posete članovima uže porodice na 72 sata, to je sada dopušteno samo unutar EU-a ili Šengena. Dakle, više vikende nećete moći da provodite u BiH ili Srbiji", objasnili su iz vlade.

Sve ranije mere ostaju na snazi, pa tako i policijski čas i zabrana kretanja među opštinama. Za svadbe će biti potrebna dozvola Ministarstva rada.

#Slovenija

#mere