AKTUELNO

Imena najmanje 15 osoba, među kojima su i organizatori protesta "Za zajedničku Makedoniju", nalaze se na spisku za privođenje koje je skopsko tužilaštvo tokom noći predalo policiji.

Makedonska policija počela je potragu za 15 osoba označenih kao organizatori nasilja u parlamentu, u kojem je povređeno stotinak osoba, a zemlja dovedena na ivicu vanrednog stanja. U Skoplje, na susrete sa liderima, stiže američki izaslanik Hojt Brajan Ji. SDSM najavljuje skoro formiranje vlade. VMRO-DPME optužuje rivale za izazivanje građanskog rata.

Tokom prepodneva nije bilo moguće saznati imena ni broj uhapšenih, ali su skopski mediji objavili da se među "licima sa poternica" nalaze organizatori protesta "Zajedno za Makedoniju", koji već dva meseca demonstriraju na ulicama makedonskih gradova.

Foto: Tanjug

Poternica je sastavljena pošto je policija pregledala snimke nasilja iz holova Sobranja, uključujući batinanje lidera SDSM-a Zorana Zaeva, te napade na njegovu zamenicu Radmilu Šećerinsku i šefa Alijanse za Albance Zijadina Selu.

Dominacija socijal-demokrata na političkoj sceni ovog trenutka ne znači, međutim, da će se VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog lako povući sa vlasti, pošto je ta partija optužila rivale da su u pokušaju da sprovedu "Tiransku platformu" umalo izazvaali građanski rat.

Foto: Tanjug

Iz kabineta makedonskog predsednika još nema potvrde sastanka sa predstavnikom Stejt departmenta, ali je Ivanov ranije u subotu, rekao da je "ispraznio agendu" kako bi sa liderima političkih stranaka pokušao da pronađe rešenje krize.

#Hapšenje

#Makedonija

#Protest

'