AKTUELNO

Zdravstvene vlasti Severne Makedonije najavile su danas uvođenje restriktivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, pošto je broj zaraženih u stalnom porastu od početka oktobra.

Nova 364 slučaja potvrđena u poslednja 24 sata novi je dnevni rekord broja zaraženih drugi dan zaredom. Na onlajn konferneciji za novinare ministar zdravlja, Venko Filipče, rekao je da analize pokazuju da je ozbiljan procenat novih slučajeva zaražen na kućnim okupljanima i porodičnim proslavama, pa je prva mera ograničavanje broja gostiju koja jedna porodica može da primi na četiri.

"Ovom novom merom izbeći će se da se zabave iz kafića i barova prebace u kućne uslove", rekao je Filipče.

Druga nova mera koju će Komisija za zarazne bolesti predložiti Vladi Severne Makedonije je zabrana grupisanja više od četiri osobe na javnom prostoru posle 22 sata, a treća mera je uvođenje obaveznog nošenja maski ili druge zaštitne oprme na otvorenom prostoru, kao i u zatvorenom prostoru i na radnom mestu.

"Jesenji talas kovida-19 je ovde i može da se očekuje pogoršanje situacije, iako je situacija u zemlji još stabilna", rekao je Filipče.

#Virus

#koronavirus

#mere

#region

#zaraza