AKTUELNO

Nesvakidašnja potera u podgoričkom naselju Tološi je završena - šinterska služba je u 21 sat uhvatila vuka koji je pobegao iz zoo-kazamata Aca Novovića, gde godinama živi čopor zveri.

Vuk je, kako se pretpostavlja, iz dvorišta Novovića pobegao oko 17 sati, a potom su ga meštani u nekoliko navrata videli i pokušavali da ga zaustave u Dalmatinskoj ulici, te ulicama Ratka Đurovića i Boška Buhe...

- Potera još traje, a ono što mogu reći da nema neke uznemirenosti kod ljudi. Komšija ga je pre sat isterao iz svog dvorišta i sada baš ne znamo gde se krije - ispričala je meštanka.

Foto: Tanjug/Marija Petrović

Novović godinama drži više od 20 vukova u zatočeništvu, u naselju Tološi, a do sada mu niko nije zabranio neobičan hobi uprkos tome što nema dozvolu za držanje...

On je pre nekoliko godina najavljivao da će izgraditi nešto nalik zoo-vrtu i da će vukove premestiti, ali se to nije desilo.

Zbog toga što drži vukove u naseljenom mestu i u blizini njihovih kuća, više puta su negodovale i komšije.

- Mi godinama živimo pored tog čopora. Navikli smo se na urlanje i zvukove, posebno je to izraženo popodne kada je vreme da se hrane životinje. Strepeli smo da će se ovo dogoditi - rekla je žena, koja živi u blizini.

Podgoričanin vukove drži 35 godina, kada je nabavio prvo mladunče.

Foto: Pixabay.com

On je ranije tvrdio da su vukovi u njegovim kavezima četvrta generacija, te da su uzgajani u pitomim uslovima, te da nijedan nije direktno iz prirode.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlje životinje koje namjeravaju da drže u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtev za izdavanje dozvole i da o tome obaveste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje.

U suprotnom, rizikuju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 evra za pravno, odnosno 250 do 2.000 evra, za fizičko lice.

#Podgorica

#Vuk

#potera