AKTUELNO

U akciji pod šifrom "Falkuša", koju je inicirala hrvatska policija, na Kanarskim ostrvima u Španiji zaplenjena je gotovo tona kokaina, koja u uličnoj prodaji vredi više od 40 miliona evra, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Policija je saopštila de je prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni i hrvatski državljani.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnju sa španskom Civilnom stražom i francuskom carinom, akciju su podržali i Europol, američka DEA, britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija i policija BiH, prenosi agencija Hina.

U MUP-u ističu da je istraga usmerena prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizovala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutovao" za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom. Jedrilica je registrovana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Foto: Printscreen YouTube/Kanal MUP-a RH i policije

Utvrđeno je da su hrvatski državljani jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva južno, prema obalama zapadne Afrike, gde su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Foto: Printscreen YouTube/Kanal MUP-a RH i policije

"Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva", navodi se u saopštenju.

Foto: Printscreen YouTube/Kanal MUP-a RH i policije

Pretragom jedrilice na Kanarskim ostrvima, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, navodi hrvatski MUP.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namenjen evropskom, uključujući i špansko i hrvatsko ilegalno narko tržište.

Paralelno, s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više kuća i drugih prostora u vlasništvu više osoba povezanih sa uhapšenima i tom prilikom oduzeli više kompjutera i mobilnih telefona.

#Balkanski kartel

#Hapšenje

#Republika Srpska

#dileri