AKTUELNO

Zemlje u okruženju ponovo su na udaru korona virusa. Slovenija i Srbija se za safa najefikasnije bore sa pandemijom covida 19, dok je u mnogim zemlja situacija alarmantna.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata testirano 2.489 uzoraka i potvrđeno 77 zaraženih korona virusom, dva manje nego prethodnog dana.

Sada je ukupan broj zaraženih od početka epidemije 3.389, u bolnicama se leče 33 pacijenta, od čega pet na intenzivnoj nezi, a dvoje se oporavilo, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj aktivnih slučajeva zaraze je 634, a do sada je od posledica Kovida-19 umrlo 135 ljudi.

Zbog povećanja broja novozaraženih poslednjih dana u Sloveniji se razmišljalo o novim merama, ali je posle sastanka kriznog štaba vlade s epidemiolozima saopšteno da da novih restrikcija za sada neće biti.

Slovenija je u regionu za sada najefikasnija u borbi protiv korona virusa, a odmah iza nje je Srbija. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 58 novih slučajeva zaražavanja, što je blagi pad u odnosu na prethodni dan. Jedna osoba je preminula, a na respiratorima je 35 pacijenata.

Broj novoobolelih u Hrvatskoj je 291 i dva smrtna slučaja, u Bosni i Hercegovini je 286 novozaraženih i pet preminulih, a u Crnoj Gori laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore su od poslednjeg preseka završile PCR analizu 569 uzorka na novi korona virus i registrovale 128 novopozitivnih slučajeva infekcije, bez smrtnih slučajeva.

U Severnoj Makedoniji umrle su još tri osobe od koronavirusa i registrovan je 121 novi slučaj te infekcije, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata utvrđen koronavirus kod 476 osoba, dok su preminule dve, u Bugarskoj je zabelaženo 122 novih slučajeva i 10 preminulih.

Trenutno je situacija najteža u Rumuniji, gde je se beleži porast broja zaraženih i dvocifreni broj preminulih.

Registrovano je čak 1.380 novozaraženih, a 47 osoba je preminula od posledica koronavirusa. Od početka pandemije u Rumuniji je umrlo ukupno 4.065 ljudi.

#koronavirus

#region