AKTUELNO

Demokratski front, deo jedne od tri pobedničke koalicije Za budućost Crne Gore, neće povući nijedan potez bez budućih koalicionih partnera i spremni su da daju najveći doprinos državnom pomirenju, poručio je jedan od lidera tog saveza Milan Knežević.

- Mi smo i te kako zabrinuti, ali ne i uplašeni zbog narastajućeg neoustaštva i poruka o klanju i proterivanju srpskog naroda od pristalica odlazećeg režima uz Tompsonove pesme koje slave genocid - rekao je Knežević u izjavi za podgoričke "Vijesti".

Istakao je, međutim, da nemaju nameru da povuku nijedan potez bez njihovih budućih koalicionih partnera i spremni smo da daju najveći doprinos državnom pomirenju.

Prethodno je juče DF saopštio da njihove opštinske organizacije traže da se što pre formira vlada i da se paralelno organizuju skupovi protiv "odlazećeg režima".

- Opštinske organizacije DF-a zahtevaju od rukovodstva našeg političkog subjekta da reaguje na pokušaj prekrajanja izborne volje građana Crne Gore od diktatora Đukanovića kroz skupove slične onom u Podgorici i koji dan pre toga na Cetinju.

- Praviti skupove kojima se na jasno iskazanu i nedvosmislenu volju birača odgvara ustaškim pesmama, nije u duhu građanskog i multikulturalnog društva i daleko je od onih vrednosti koje baštini civilizovan svet - navodi se u saopštenju DF-a.

Nakon što DPS na izborima nije osvojio potrebnu većinu da bi formirao vladu, održana su dva protestna skupa, u četvrtak na Cetinju i u nedelju u Podgorici, a kao organizatori su navedene crnogorske patriotske organizacije, bez imena i prezimena.

Organizatori tvrde da ti skupovi nisu podrška za DPS, iako je ta partija pozivala pristalice da dođu, već su skupovi za "odbranu države od srpskog nacionalizma" i odgovor na "mahanje srpskim zastavama" nakon pobede tri opoziciona saveza.

Na Cetinju su nakon mitinga ispred Cetinjskog manastira, u jednom kafiću pustili pesmu "Bojna Čavoglave" hrvatskog izvođača Marka Perkovića Tompsona, inače, poznatog po glorifikaciji ustaštva.

Skupu u nedelju u Podgorici prisustvovali su sin predsednika države Blažo Đukanović, ministar sporta Nikola Janović, predsednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, poslanik DPS-a Bogdan Fatić...

A, kako je objavljeno na društvenim mrežama, na skupu na Cetinju bili su biznismen Branislav Mićunović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, podseća podgorički dnevnik.

#Crna Gora

#Demokratski front

#MIlan Knežević

#Milo Đukanović