AKTUELNO

Srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik poručio je da on neće pristati da se neborbeni deo Oružanih snaga BiH angažuje na granici sa Srbijom, jer smatra da to nije rešenje za migrantsku krizu.

Dodik je danas posle sednice sednice Predsedništva rekao novinarima da će pokrenuti ipostupak za zaštite vitalnog nacionalni interes u vezi sa potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije BiH i američke agencije za izborne procese, jer to zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH.

On je poručio je da se tim memorandumom omogućava ovoj američkoj agenciji da se u BiH bave pitanjima biračkih spiskova, te mnogim drugim pitanjima sa čim ja nisam saglasan, jer je to pitanje koje zadire u suverenitet izbornog procesa, omogućava da stranci ulaze u taj proces i da ga kontrolišu, imajući u vidu da je predviđeno niz tačaka u kojima se oni angažuju", jasan je bio Dodik.

On je rekao da će biti pokrenut vitalni nacionalni interes jer je reč o osetljivom pitanju, te istakao da će tražiti od političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske da dostave svoje mišljenje i dodao da ako bude većine, on će pokrenuti vitalni nacionalni interes u roku od 72 časa.

Prema njegovim rečima, ako ne bude političke većine za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, dugoročne posledice toga će se tek videti.

Dodik je rekao da se ovim memorandumom toj američkoj agenciji omogućava da se navodno bavi sajber bezbednošću izbornog procesa, finansiranjem političkih partija, biračkim spiskovima, što je, kako je istakao, teško prihvatiti.

Dodik je dogovarajući na novinarska pitanja rekao i da na sednici Predsedništva BiH nije bilo govora o jučerašnjem sastanku rukovodstava Republike Srpske sa rukovodstvom Srbije.

- Nije bilo potrebe da se o tome razgovara danas na sednici. Takođe, nije bilo potrebe da podnosim bilo kakav izveštaj Predsedništvu. Sada, dan nakon sastanka u Beogradu, mogu reći da je to bio spešan i konstruktivan sastanak sa mnogo razumevanja i razmene informacija, koji ni u kom obliku nije narušio poziciju BiH - rekao je Dodik u Sarajevu, prenela je RTRS.

Naveo je da sve o čemu se razgovaralo u Srbiji nije bilo protivno Ustavu i Dejtonu.

- Rukovodstvo Srpske je želelo da obavesti i rukovodstvo Srbije i Hrvatske o antidejtonskom ponašanju u BiH. Pokušaćemo da napravimo integralni pristup i koncentrisan uvid u to da se vidi na koji način se krši Dejtonski sporazum. U svemu tome nema ništa sporno i ne znam zbog čega je političko Sarajevo diglo hajku oko sastanka - rekao je on.

#Bosna i Hercegovina

#Granica

#Milorad Dodik

#oružane snage