AKTUELNO

Mandatar za sastav nove vlade u Severnoj Makedoniji Zoran Zaev, u prisustvo 19 predloženih ministara, makedonskom Sobranju dostavio je danas predlog programa i kadrovska rešenja za novu vladu.

Kako prenose makedonski mediji, Zaev očekuje da sledeće nedelje makedonsko Sobranju glasa i da stupi na dužnost funkcionalna vlada.

"Sobranju smo dostavili predlog programa rada i sastav nove vlade. Građani su potvrdili pravac kretanja i izneli svoj stav koji smo pretočili u program. Građani će dobiti stabilnu vladu koja ostaje na smeru evropskih integracija, suočavanju sa virusom korona, održivom i modernom obrazovanju. Kao mandatr sam dostavio predlog vlade koja je spremna da radi u punom četvorogodišnjem mandatu", rekao je Zaev.

On je dodao da program pokazuje posvećenost svih stranaka koje su deo nove vladine koalicije za "čišćenje" pravosuđa, posvećenost da se nastavi sa sprovođenjem sporazuma sa Grčkom, Bugarskom i Ohridskim okvirnim sporazumom.
Zaev kaže da će vlada biti posvećena ozbiljnim investicijama u javnom zdravlju u cilju borbe protiv korona virusa.

Stub naše vlade je i borba za bolju životnu sredinu, dodao je on.
"Očekujem da će sledeće nedelje biti izglasana nova vlada. I međunarodna i domaća praksa pokazuju da sa 62 poslanika može stabilno da funkcioniše", zaključio je Zaev.

Zaev je formirao postizbornu koaliciju sa albanskom strankom DUI predvođenom Alijem Ahmetijem i Demokratskom partijom Albanaca koja je osvojila jedno poslaničko mesto.

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji Zaev i njegov Socijaldemokratski savez Makedonije osvojili su 46 mandata, opozicioni VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance i Alternativa 12, Levica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto.

#Zoran Zaev