AKTUELNO

Za likvidaciju Saše Klikovca iskeširano je čak 100.000 evra - saopštio je glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katanić.

- Osumnjičeni za ubistvo Saše Klikovca, bliskog kavačkom klanu planirali su ubistvo više visokopozicioniranih članova suprotstavljenog kriminalnog klana i članova porodica visokopozicioniranih službenika službi bezbednosti. Za ubistvo visokopozicioniranog člana suprostavljene kriminalne grupe određeno je bilo 500.000 evra i trebalo je da bude izvršeno na jednoj planini. Za ubistvo pripadnika MUP planirano je 200.000 evra”, rekao je Katnić.

Uprava policije i Specijalno državno tužilaštvo rasvetlili su ubistvo Saše Klikovca i uhapsili dve osobe, a dve su još u bekstvu, Zbog sumnje da je ubio Klikovca ranije je uhapšen Miloš Marković, dok je Marko Šuković (29) uhapšen zbog sumnje da je umešan u ovo krivično delo. Da su umešani u ubistvo Klikovca terete se i M.J. (27) i P.L. (22) i oni su u bekstvu.

Kao vođa ove nove kriminalne grupe označen je A.K., rekao je specijalni tužilac Veljko Rutović. Objasnio je da je A.K. članovima kriminalne grupe davao naloge, a da je M.M. prihvatio da ubija, učestvuje u planiranju ubistva, obezbjeđuje vozila, ukradene tablice, mesta za skrivanje...

Policija je u Nikšiću uhapsila i dvojicu Kolumbijaca za koje se sumnja da su plaćene ubice. Kaseido Bandoha Huan David (29) i Kostana Kasa Hose Aleksander (43) skoro četiri meseca boravili su u Splitu i okolini, čekajući da saznaju ko im je meta, pokazali su operativni podaci do kojih su došli crnogorski istražitelji.

Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Osim Kolumbijaca uhapšen i državljanin Crne Gore Goran Brajović zbog sumnje da su formirali kriminalnu organizaciju sa međunarodnim razmerama koja je za cilj imala vršenje neograničenog broja krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo na teritoriji Crne Gore i drugih država.

Dvojica plaćenika iz kolumbije tokom ispitivanja istražiteljima su rekli da su u Hrvatskoj boravili skoro četiri meseca, čekajući da saznaju svoju metu, piše "Jutarnji list". Navodno su uhapšeni pre nego što su saznali za čije su ubistvo angažovani i ko ih je od crnogorskih zaraćenih klanova unajmio i to tokom rutinske kontrole.

Za ubistva su angažovani profesionalci i kriminalci u usponu, navode tamošnji mediji. U ratu dva crnogorska kriminalna klana, "kavačkog" i "škaljarskog", koji su imena dobili po predgrađima Kotora - grada iz kojeg potiču njihovi vođe, od 2015. godine ubijeno je više od 50 osoba.


Najzanimljivije hapšenje plaćenog ubice, za kojeg se smatra da ga je angažovao kavački klan, dogodilo se 2015. u Kotoru. Tada je slučajno, tokom rutinske kontrole prometa, uhapšen Gregorij Majkl Feraris koji je sa saučesnikom Aleksandrom Markovićem s Cetinja pripremao ubistvo visokopozicioniranog člana škaljarskog klana, Gorana Đuričkovića.

Kod Ferarisa je policija tada pronašla fotografiju njegove mete, a na saslušanju u policiji priznao je da je bio angažovan za ubistvo Đuričkovića. Južnoafrikanac, koji je u vreme hapšenja imao 24 godine, rekao je tužiteljima da je u kampu Legije stranaca u Francuskoj upoznao Aleksandra Markovića, člana kavačkog klana.

Foto: Twitter.com, Printscreen YouTube, pixabay.com, Instagram.com, Google.maps

Marković mu je ponudio 50 hiljada evra za likvidaciju, što je on prihvatio, piše u izjavi koju je Feraris dao tužiteljima. Feraris je doputovao u Crnu Goru i u Budvi je čekao da obavi posao. Ispričao je kako mu je Marković rekao da je njegova meta, Goran Đuričković, umešan u krađu 200 kilograma kokaina u Španiji 2014. godine, koja je bila povod za početak rata dva klana.

- Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta kako bih ga ubio i da bih tim ubistvom upozorio sve one koji se u Crnoj Gori bave drogom - naveo je Ferraris u izjavi. Tužiteljima je takođe ispričao kako mu je Marković rekao da je kavački klan za jedno ubistvo angažirao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka.

#Crna Gora