AKTUELNO

Nakon što je nekoliko zemalja Hrvatsku stavilo na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a to trenutno najavljuju Slovenija i Velika Britanija, događa se ono čega su se u hrvatskom turizmu pribojavali, a to je beg turista iz Hrvatske, piše hrvatski portal Index.

Hrvatska je danas ponovo zabeležila veliki broj, 255 novozaraženih korona virusom, što je treći po redu neslavni rekord u ovoj sedmici.

Iako bi se smena turista u "normalnim" okolnostima očekivala tek u danima vikenda, u Lučkom se već od prepodneva stvaraju gužve prema unutrašnjosti.

Prema informacijama Hrvatskog auto-kluba (HAK) najveće gužve na graničnim prelazima su sa Slovenijom, posebno na graničnom prelazu Macelj, kao i na putevima Maclju.

"Pojačan je saobraćaj i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i pojedinim graničnim prelazima. Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima puta i da održavaju bezbedan razmak između vozila", saopštili su iz HAK-a.

Prema najnovijim informacijama, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po.

Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se duže od tri sata.

Foto: Pixabay.com

Gužve su i na granici prema BiH, gde se takođe čeka oko sat i po.

Na graničnim prelazima s Mađarskom je situacija obrnuta - nema čekanja na izlaz iz Hrvatske, ali se na ulaz u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Slovenci stavljaju Hrvatsku na "crvenu listu"

Portparol slovenačke vlade za pandemiju covida-19 Jelko Kacin najavio je da će Slovenija tokom popodnevne sednice staviti Hrvatsku na crvenu listu zemalja, što znači 14-dnevni karantin po povratku.

Prema pisanju slovenačkog Dela, takva odluka je već doneta i čeka se samo službena potvrda.

"Situacija je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što pre vrate iz nesigurne države", rekao je Kacin.

Slovenački državljani koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj imaće još neko vreme omogućen povratak kući bez obaveznog karantina, verovatno do kraja sedmice, piše slovenački portal 24.ur.

Slovenački ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je u emisiji 24UR da se u neposrednom susedstvu te zemlje stvorila potpuno nova epidemiološka situacija i da će biti pokrenute nove uredbe za Hrvatsku, a možda kasnije i Austriju, gde se situacija takođe pogoršava.

Foto: Pixabay.com

Hojs je naveo da se za putnike iz Hrvatske razmatra uvođenje karantina, uz nekoliko izuzetaka kao što su svakodnevne poslovne migracije ili lekarski pregledi.Od odluke nisu izuzeti, rekao je, ni slovenački državljani vlasnici nekretnina u Hrvatskoj.

Turistima iz Slovenije biće omoguće od 48 do 72 sata da se vrate kući.

Savetovao je onim građanima koji nisu vezani turističkim aranžmanom da se u Sloveniju vrate pre petka da bi izbegli velike gužve koje se očekuju na putevima i graničnim prelazima.

Hojs je rekao da su ga argumenti struke uverili da je najbolje staviti celu Hrvatsku na crvenu listu, posebno zbog ubrzanog trenda porasta broja slučajeva.

#Hrvatska

#koronavirus