AKTUELNO

Mandatar za formiranje vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da će nova koaliciona vlada SDSM i DUI imati imati 19 ministara, sedam manje nego dosadašnja.

On je, nakon sednice Centralnog odbora SDSM, izjavio da je taj najviši organ usvojio koalicioni dogovor sa DUI Alija Ahmetija čime je obezbedjena parlamentarna većina ; i prihvatio predložene kadidate za ministre.

Zaev je precizirao da će koalicija njegove stranke "Možemo" imati 11 ministara, dva su prepuštena parnerima u toj koliciiji, dok će manji partner u Vladi Severne Makedonije albanska DUI imati šest, medju kojima i ministra spoljnih poslova, što je prvi put da je Albanac šef diplomatije.

"Ja i Ahmeti smo se saglasili da vodim vladu u punom mandatu od četiri godine, a da u poslednjih 100 dana premijer bude na predlog DUI. Glavni fokus će biti stavljen na ekonomski standard, povećanje plata, kao i strane investicije", rekoa je Zaev.

Lider DUI Alui Ahmeti je ranije danas izjavio da će sve odluke nove koalicione vlade biti donošene kosenzusom, kao što je to bio slučaj i ranije.

"Ova zajednička vlada DUI i SDSM predstavlja najbolji mogući rezultat za našu zemlju, a posebno za Albance zato što je svo naše stremljenje bilo i ostaje da postignemo jednakost", rekao je Ahmeti.

U novoj koalicionoj vladi zamenik predsednika SDSM Radmila Šekerinska će ostati ministarka odbrane, Oliver Spasovski ministar unutrašnjih poslova, a Venko Filipče ministar zdravlja, dok će dosadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov biti potpredsednik vlade za evropske politike.

Generalni sekretar SDSM Ljupčo Nikolovski će biti vicepremijer za borbu protov korupcije, a tehnički pregovarač sa EU Bojan Maričić, savetnik i blizak saradnik Zaeva, biće ministar pravde.

Mila Caroska je nova ministarka za obrazovanje i nauku, minstar za rad če biti Jagoda Šahpaska, ministarka kulture Irena Stefoska, a gradonačelnik Štipa Blagoj Bočvarski je predložen za ministra za transport i veze.

Vicepremijer za ekonomska pitanja biti Fatmir Bitići, predsdednik LDP Goran Milevski će ostati ministar za lokalnu samoupravu, dok će kadar albanskog partnera SDSM u koaliciji "Možemo", albanske Bese Arijanit Hodža biti ministar biti poljoprivrede.

Manji partner u vladi Severne Makedonije, DUI je za ministra spoljnih poslova predložila dosadašnjeg vicepremijera za evropska pitanja Bujara Osmanija, a generalnog sekretara partije Artana Grubija za vicepremijera i ministra za politički sistem.

Ministar finasinsija će biti visoki funcioner stranke i bivši vicepremijer za evropska pitanja, za odbranu i ekonomiju odbrane Fatmir Besimi, Naser Nuredinu će zadržati ; Ministarstvo za životnu sredinu, a Krešnik Bekteši ministarstvo ekonomije, dok će ministar za admistraciju biti nakadno određen.

Novu vladinu većinu čine 62 poslanika, 46 koalicije SDSM "Možemo", 15 poslanika DUI i jedan Demokratske partije Albanca. Lider DUI Ali Ahmeti je najavio da će sutra biti održana sednica parlamenta Severne Makedonije na kojoj će funcioner te stranke Talat Džaferi ponovo biti izabran za predsednika.

#Vlada

#Zoran Zaev

#severna makedonija