AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Saveza Srba u regionu Miodrag Linta smatra da je neprihvtiljva najava da će potpredsednik hrvatske Vlade iz redova Srba Boris Milošević otići u Knin na proslavu "Oluja", koja je, ističe, bila zločinačka akcija.

-Apsolutno je neprihvatljivo da Boris Milošević 5. avgusta bude u Kninu gde najviši hrvatski zvaničnici zajedno sa predstavnicima Katoličke crkve, veterana i drugih Hrvata, svake godine slave etničko čišćenje i stradanje krajiških Srba - naveo je Linta u pisanoj izjavi. 

On je dodao da bi Milošević morao da zna će odlaskom u Knin na proslavu "Oluje" izazvati veliko ogorčenje i nezadovoljstvo, posebno proteranih Srba, ali i čitavog srpskog naroda. Zato ga Linta poziva da, kako kaže, ne prelazi crvenu liniju svojim učešćem na proslavi "Oluje" i da "ne pljuje u lice" proteranim i ubijenim Srbima i članovima njihovih porodica. 

Navode Miloševića da će njegov odlazak u Knin poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, Linta vidi kao "veliku laž", zato što, dodaje, za proterane Srbe, povratnike i porodice nestalih "Oluja" i dalje traje, jer nisu ostvarili imovinska i druga prava, nisu pronašli i sahranili svoje najmilije, nisu kažnjeni nalogodavnci i izvršioci zločina... 

Linta dodaje i da za vreme prve Plenkovićeve vlade, u prethodne četiri godine, nije rešen nijedan problem proteranih Srba, a povećan je broj fizičkih napada na srpske povratnike i njihovu imovinu i raširen govor mržnje, a da niko nije kažnjen. 

Podsetio je i da je Sabor doneo odluku da ponovo bude pokrovitelj ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, a vlada je, dodaje, faktički legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i "redovno finansira Tompsonove koncerte".

#Miodrag Linta