AKTUELNO

Pitanje svih pitanja je da li će on sada kao zvaničnik doći na proslavu Oluje u Kninu 4. i 5. avgusta, kazao je Štrbac za TV Pink.

Na izborima koji su se u Hrvatskoj održali 6. jula očekivala se neizvesnost, ali su rezultati svakako iznenadli sve - desila se jedna od najubedljivijih pobeda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Savo Štbrac direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas, kaže za Novo jutro TV Pink da je ubedljiva pobeda HDZ-a iznadila sve, ali tome nije kraj iznenađenima. Premijer Hrvatske Andrej Plenković uspeo je da ponovo iznenadi sve formiranjem nove hrvatske vlade, gde je za jednog od četiri potpresednika postavio upravo Srbina.

-Greška svih agenicja koje su vodile predizborne ankete, predviđale su da će SDP da ima dosta mandata, ali desilo se nešto neočekivano. Mnogo više su dobili HDZ nego bilo ko što je procenio. Mislim da se više neće verovati tim predizbornim anketama, kao i svem što posle toga sledi – smatra Štrbac komentarišući nedavno održane izbore u Hrvatskoj.

Takođe, Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izabran je za jednog od četiri potpredsednika nove hrvatske vlade premijera Andreja Plenkovića.

Foto: TV Pink Printscreen

-U centru pažnje u Hrvatskoj je upravo to kako će se Boris Milošević iz starnke Pupovca snaći. Pitanje svih pitanja je da li će on doći na proslavu Oluje u Kninu 4. i 5. avgusta – dodao je Štrbac.

Istoričar Saša Adamović se slaže da su istraživanja pred izbore imala pogrešnu procenu, ali kako naglašava njihova svrha je bila upravo da budu u funkciji same predizborne kampanje.

-Verovatno je levica imala ohrabrenje koroz pobedu sadašnjeg predsenika Hrvatske Zorana Milanovića. Međutim, njegova pobeda se ne tumači na pravi način ovde – smatra Adamović koji kaže da nova hrvatska vlada nije nikakvo iznenađenje.

-HDZ je sada priločno levo i to mu mnogi zameraju. Jasno je bilo da će Plenković izbeći neke koalicije – dodao je Adamović, ističući da je SSDS imali dosta proračunatu predizbornu kampanju.

-Igrali su na to kakav je položaj Srba u Hrvatskoj. Milošević nije prvi Srbin u hrvatskoj vladi i to je u redu – kaže Adamović.

#Hrvatska