AKTUELNO

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na 10. parlamentarnim izborima od sticanja samostalnosti, na kojima su učestvovale 192 liste sa 2.700 kandidata.

Državna izborna komisija (DIP) u 21 sat objavila je prv nezvanične rezultate. Prema njima vladajući HDZ premijera Andreja Plenković osvojio je 71 mandat, Restart 45, Most 4, Možemo 4, HNS 1, Reformsti 1, prenosi Jutarnji list.

Odmah posle objavljivanja izlaznih prvih rezultata, predsednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je sa liderima HDZ i SDP, Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem, piše zagrebački Jutarnji list.

List se poziva na nezvanične izbore iz kabinet Milanovića i navodi da detalji tih razgovora nisu poznati.

Nepunih pola sata pre kraja glasanja građani su na mnogim biralištima čekali u redovima da obave svoju građansku dužnost. Prema podacima Državne izborne komisija (DIP) izlaznost u 16.30 sati bila je 34,04 odsto, što je tri odsto manje u odnosu na 2016.

Gledano po županijama najveća izlaznost je u tom periodu bila u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 37,84 posto, zatim karlovačkoj 36,79 posto i u Gradu Zagrebu 36,45 posto.

Prema izveštajima DIP izbori su protekli u najboljem redu, uz poštovanje zaštitnih mera od širenja koronan virusa, građani disciplinovani, birački odbori rade svoj posao.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocenili da će ovo biti najneizvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj.

Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine.

Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.

Građani su birali 151 poslanika u hrvatskom parlamentu.

#Hrvatska

#Izbori