AKTUELNO

Jaka iritacija javlja se zbog otrova i manifestuje se kao crvenilo i dugotrajan svrab.

Na jednom srednjedalmatinskom ostrvu uočeni su vatreni crvi. Dva dana zaredom jedan muškaracse kupao na istoj plaži u jednoj uvali te je oba puta naišao na vatrene crve.

- Meštani su me upozorili da ako se idem kupati da pripazim na vatrene crve. Samo su juče u uvali gde se kupam pronašli deset komada. Kako su mi rekli, jedna je žena nogom tek dotakla ovog crva, te je završila na hitnoj. Navodno su ovi crvi otrovniji od ribe pauka. Nisu baš mali i dobro se vide, no ove godine se u ovoj uvali zaista razmnožili, u što sam se i sam uverio - kazao je čitalac za tamošnje medije.

Portal Priroda Hrvatske piše da je vatreni crv uglavnom dugačak od 5 do 10 centimetara te da ispod škrga izbijaju bele hitinske čekinje koje su obično spuštene prema dole. Ako crv oseti da je u opasnosti, on čekinje raširi i podiže ih prema gore u obrambeni položaj. Spomenute čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica te na sebi imaju otrov.

Budući da vrhovi lako pucaju, otrov jako brzo prodire u tkivo grabljivca ili pak neopreznog ronioca, a u ovom slučaju čak i kupača.

Jaka iritacija javlja se zbog otrova i manifestuje se kao crvenilo i dugotrajan svrab, a odatle i ime ove vrste. Kod osetljivih osoba može zbog uboda nastati i kratkotrajna paraliza dela tela.

U slučaju da vas ubode ovaj crv valjalo bi što pre ukloniti eventualno zaostale čekinje lepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom pa ubodeno mesto isprati hladnom morskom vodom.

Nakon toga na ubodeno mesto treba staviti obloge namočene u alkohol i namazati ga antihistaminskom mašću. Ako su simptomi kod žrtve uboda teži tada treba potražiti lekarsku pomoć.

#Jadran

#More

#crvi

#region