AKTUELNO

Moto Klub „Stara Hercegovina“ iz Beograda ove godine obeležava mali jubilej – pet godina postojanja.

U danima oko Vidovdana bajkeri „Stare Hercegovine“ obilaze zavičaj u znak sećanja na  prvog predsednika i jednog od osnivača ovog kluba Mirka Butulije koji je tragično stradao 2019. godine. Zato ove ture već po tradiciji nose negovo ime.Mirko Butulija je zajedno sa Nebojšom Mandićem, Borkom Draškovićem i Dejanom Stojićem osnovao klub koji je imao puno zapaženih aktivnosti.

Poznati kao veliki poštovaoci pravoslavne tradicije obišli su više od 50 srpskih manastira među kojima su: Lelić, Ćelije, Krušedol, Velika Remeta, Grgetek , Mileševa, Morača, Ostrog, Kosijerevo, Dobrićevo, Fenek, Ždrebaonik, Tvrdoš, Manasija, Sveti Petar Cetinjski, Vaznesenje Gospodnje i Preobraženje u Ovčar Banji.

Foto: Moto klub Stara Hercegovina

Kao najizuzetniji doživljaj, članovi kluba ističu odlazak na Svetu Goru i posetu manastiru Hilandar 2017. godine.Ovaj klub prepoznatljiv je daleko van granica naše zemlje. U bratskim su odnosima sa čuvenim Putinovim „Noćnim vukovima“ iz Rusije i njihovim ograncima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Foto: Moto klub Stara Hercegovina

Klub sada broji 12 članova. Funkciju predsednika obavlja ugledni beogradski privrednik Marko Purković, poreklom iz Kalinovika, dok je počasna predsednica kluba Marijana Butulija.Ove godine na put iz Beograda 25. juna pošli su: Nebojša Mandić, Marko Purković, Vidak Radišić, Saša Škipina, Ivan Jovanović, Srđan Bukilica, Dejan Lukić, Žarko Šormaz i Lazar Butulija.

Foto: Moto klub Stara Hercegovina

Tradicionalno na put su, sa blagoslovom sveštenstva, krenuli sa platoa Crkve Svetog Marka.

Nezaobilazna stanica ovog putovanja je Mosko gde su članovi kluba zapalili sveće na grobu Mirka Butulije i obišli crkvu Pokrova Presvete Bogorodice koja je podignuta pre 200 godina, a od prošle godine upisana na listu nacionalnih spomenika. U nastavku putovanja bajkeri „Stare Hercegovine“ obići će, već po tradiciji, manastir Tvrdoš, Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg i Hercegovačku Gračanicu u Trebinju da bi se na Vidovdan vratili u Beograd.

#bajkeri