AKTUELNO

U Republici Srpskoj zabeleženo više od 60 novih slučajeva.

U BiH je u poslednjih 24 sata zabeležen rekordan broj zaraženih korona virusom od početka pandemije, prenosi Avaz.

Ukupno je, prema zvaničnim podacima, na Covid-19 pozitivno 119 osoba, od čega u Republici Srpskoj 62, a u Federaciji BiH 57 osoba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravlje, u protekla 24 sata novi slučajevi registrovanu su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (3), Srednjobosanskom (4), Hercegovačko-neretvanskom (5) i Kantonu Sarajevo (16).

U FBiH je do sada testirano 50.815 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 1.732 osobe. Do danas se na području Federacije BiH oporavilo 1.012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj.

Do sada je zabeleženo 49 smrtnih slučajeva, dva u poslednja 24 sata, a reč je o starijim muškarcima iz Živinica i Tuzle.

- Od ključnog je značaja da se svi pridržavamo mera, da se posvetimo provođenju lične zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mera na radnim mestima kako bismo sprečili širenje virusa i porast broja obolelih - upozorili su iz Federalnog kriznog štaba.

Podsetili su na osnovne mere prevencije - držanje distance i izbegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljno pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, i izbegavanje većih okupljanja.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata testirano je 375 uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 62 osobe.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje RS Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiološka situacija i da sve mere ostaju na snazi.

- Svi imaju blažu sliku, ali je neizvesno kako će se situacija dalje razvijati - rekao je Zeljković i dodao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji.

On je pozvao građane da se strogo pridržavaju mera.

- Ostaje obaveza korišćenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru - naveo je Zeljković.

#Bosna i Hercegovina

#koronavirus

#zaraženi